Najneobičniji božićni običaji na planeti

Južnoafrička Republika

Praznični delikates iz Južnoafričke Republike nije za gadljive ljude. Ovde se za Božić jedu pržene larve carskog moljca.

Austrija

Deca u Austriji dobar deo godine provode u strahu od Krampusa – božićnog demona, koji za praznike tuče nevaljale mališane drvenim prutovima.

Katalonija

Katalonci imaju vrlo neobične praznične ukrase. Među njima je Caganer, figurica čoveka koji obavlja veliku nuždu.

Oni takođe domove ukrašavaju figurom koja se zove „Tio de Nadal“ ili „deblo koje obavlja nuždu“. Na njemu je iscrtano lice, a do pola je prekriveno ćebetom. Na Božić se do pola stavlja u kamin i tuče drvenim štapovima.

Norveška

Na Božić u Norveškoj niko ne čisti kuću. Naime sve metle u domaćinstvu se brižljivo skrivaju, kako ih ne bi ukrale veštice i pokvarile zabavu.

Japan

Nikad ne podcenjujte moć reklame. Japanci tradicionalno za Božić jedu u KFC restoranima, zbog reklame iz 1974.

Venecuela

Stanovnici ove južnoameričke države odlaze na ponoćnu Božićnu misu. Međutim, oni iz Karakasa do lokalnih crkava tradicionalno odlaze na rolšuama.

Grenland

Na Grenlandu se prave u najmanju ruku čudni Božićni specijaliteti. Jedan od njih je „mattak“, odnosno sirova koža kita poslužena sa salom. Kiviak je jelo napravljeno od 500 njorki koje se smeštaju u kožu foke, a zatim fermentišu sedam meseci.

Nemačka

Nemci kriju kiseli krastavac pod jelkom na Božić. Prvo dete koje ga pronađe, dobija poseban poklon.

Novi Zeland

Neki stanovnici Novog Zelanda ne kite jelke za Božić. Oni ukrašavaju drvo pohutukavu .

Ukrajina

Ukrajinci ne stavljaju obične kugle i girlande na jelku, nego paučinu i veštačke pauke.

Češka

Neudate Čehinje za Božić bacaju preko ramena sa kućnog praga svoju cipelu. Ako je vrh cipele kada padne uperen ka vratima, udaće se sledeće godine.

Estonija

U Estoniji je običaj da se na Badnji dan porodično odlazi u saunu.

Vels

U nekim velškim selima, na Badnji dan se odabere osoba koja će paradirati ulicama sa lobanjom kobile nataknutom na štap.

Island

Julska mačka navodno luta divljinama Islanda. One koji ne obuku za Božić novu garderobu, prema verovanju, proždire ovo mitsko čudovište.

Švedska

Od 1966. gradić Jevle ukrašava glavni trg figurom jarca napravljenom od pruća. Međutim, vandali je gotovo svake druge godine spale.

Takođe, u Švedskoj se za Božić skriva oguljen badem u središte prazničnog kolača. Onaj ko ga nađe, prema verovanju će se venčati sledeće godine.

Italija

Umesto Deda Mraza, deca u Italiji na Božić čekaju Befanu, dobru vešticu koja deci daje poklone.

Gvatemala

Svako domaćinstvo se pred Božić detaljno čisti, a prljavština skuplja na jednu gomilu ispred kuće i zajedno sa efigijom đavola spaljuje.

Slovačka

Najstariji muškarac u kući na Božić baca kašiku umočenu u poslasticu „loksu“ na plafon. Što se bolje zalepi, do će porodica imati više sreće u narednoj godini.

Kanada

Pošta u Kanadi prepoznaje adresu Deda Mraz, Severni pol, Kanada HOHOHO. Svako tako adresirano pismo se otvara, a pošiljalac dobija odgovor.

Španija

Španija je prepuna zanimljivih božićnih običaja pa odatle takođe dolazi i popularna "Božićna cepanica" odnosno "Tio de Nadal". Takođe poreklom iz Katalonije, ovaj komad drveta, obično dugačak oko tridesetak centimetara smešta se kod kamina te mu se "naređuje" da obavi veliku nuždu i iz sebe izbaci darove, najčešće slatkiše. Nije poznato zašto su Katalonci toliko povezivali izmet s jednim od najvažnijih hrišćanskih praznika, ali cepanica je vrlo popularna kod tamošnje dece. Postoje razne pesmice pomoću kojih joj se naređuje da se "pokaki", a u tu svrhu koristi se štap kojim se udara po njoj. Običaj je da cepanica izbacuje manje darove, jer veće donose Tri mudraca, ali i to se poslednjih godina promienilo tako da se među "izmetom" mogu naći i veće igračke.

Holandija

Holanđani, kao i svi ostali narodi, veruju da na Božić darove donosi Deda Mraz, ali njihov dedica ima pomoćnika, a ime mu je Zwarte Piet. Radi se o tamnoputom liku koji otima zločestu djecu i pomaže Deda Mrazu u dostavljanju poklona. Poslednjih godina ovaj je lik izazvao brojne kontroverze, jer su mnogi shvatili da je Zwarte Piet zapravo prikazan kao Deda Mrazov rob, jer je nastao u davna vremena kad "politička korektnost" nije bila toliko važna u Holandiji. S druge strane, tradicionalisti tvrde da su to sve gluposti i da mu je koža tamna isključivo zbog čađi iz dimnjaka, jer Zwarte Piet ulazi i izlazi kroz dimnjak, umjesto Deda Mraza, kako bi dostavio darove na mesto.


13 deserata i stavljanje novčića u hleb

Okupljanje za stolom vrlo je važan deo prazničnog slavlja, pa se tako velika pažnja pridaje tradicionalnom božićnom ručku. Međutim, on ne izgleda isto kod svih naroda. U Francuskoj je praznična trpeza prepuna svakakvih delikatesa, a u Provansi se poštuje tradicija "13 deserata". Radi se o nizu poslastica koje idu tačno određenim redosledom i njihov sastav retko varira, a uz to je obavezno ispijanje kvalitetnog vina ili šampanjca. U Nemačkoj se na prazničnom stolu nerietko mogu naći kobasice ili patka punjena suvim šljivama, jabukama i grožđicama. U Bugarskoj se na Badnjak stavlja novčić u hleb pa se komadić podeli svakom ukućanu. Onaj ko zagrize novčić imaće sreće u sledećoj godini.

Izvor: B92, Huffington post, Index portal

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.