Božić za početnike: Saveti za one koji tek počinju da slave praznike

Božić je pre svega porodični praznik kada se ukućani okupe da u toplini svoga doma dožive mir Božji. Ako Božić slavite daleko od doma, ili ga prosto prvi put slavite sami, to ovako ide.

Badnjak

(old_image)

U seoskim sredinama naše zemlje se još uvek održao običaj sečenja Badnjaka, dok je u gradskim sredinama uobičajena kupovina Badnjaka na pijacama. Nekada je domaćin sa muškim glavama iz kuće odlazio u šumu na Badnje jutro kako bi isekli Badnjak, dok su domaćice ostajale kod kuće kako bi je pomele i pripremile trpezu za Badnju večeru. Ako Badnjak kupujete, on treba da ima grančice hrasta i jednu grančicu drena.

Pijukanje
Kad se Badnjak unese u kuću, običaj je da se po kući raspu orasi, pa deca počnu da pijuču i skupljaju orahe.

(old_image)

Korindžanje je običaj koji je, među retkima, uspeo da se održi i tokom svih onih godina posle Drugog svetskog rata, a traje i danas. Zanimljivo je da korindžanja ima u Banatu i još po nekim krajevima, ali ima i mnogo delova Srbije u kojima ovaj običaj nije postojao niti je poznat. Na Badnje veče, u Kovinu i celom Banatu, domaćice spreme slatke poklone za decu koja, obilazeći kuće i stanove, pevaju vedre pesmice poput: “Ja sam mali Pera ujela me kera, za ruku, za nogu, daj mi strina jabuku…”

Hrana
Čak i ako ne postite redovno, na Badnje veče je obavezna posna trpeza - pasulj, riba, posni kolači i posni hlebovi, med, voće, dok je sama božićna trpeza mrsna i izuzetno bogata - pečenje, voće, pecivo, pihtije, beli mrs i ostala razna jela, a prema željama i mogućnostima ukućana.

Na sam dan Božića ne smete zaboraviti na prijatelje, pa im možete poslati neku od  10 najsmešnijih Božićnih SMS poruka

Česnica

Vrlo važan deo Božičnog slavlja je i obredni kolač, tzv. česnica.
Mesi se u rano Božićno jutro, a način pripreme varira od kraja do kraja zemlje. Neko je pravi kao običan hleb, neko kao proju, a u nekim delovima Vojvodine se pravi kao suva pita sa orasima.

Najbolje je da uzmete recept od majke ili bake, ali, ako one nemaju, mi imamo SAVRŠEN RECEPT!

Kako god da ste naučili da je pravite, važno je ono što se stavlja u nju, a to su: grančica bosiljka, zrnce pšenice i kukuruza i zlatnik, nekada, a danas može i metalni novčić od jednog dinara. Zatim se to sve lepo umeša u testo kako se ne bi videlo gde je šta.

Česnica se lomi pre nego što sat otkuca podne. Svako od prisutnih otkida po komad i gleda da li je i šta izvukao. Veruje se da će onoga ko izvuče novac sreća pratiti tokom čitave godine…ko izvuče pšenicu ili kukuruz, biće bogat, a ko izvuče bosiljak biće zdrav.

Položajnik

Prva osoba koja pređe kućni prag na dan Božića, i pozdravlja ukućane izgovarajući "Hristos se rodi", dok ukućani odgovaraju "Vaistinu se rodi". Njoj se daruje neki sitan poklon, a bitno je samo da bude neko zdrav, kako bi doneo berićet u kuću tokom naredne godine.

OVDE možete videti najlepše Božićne poruke ikada!

(old_image)


Običaj je da se na Badnje veče ne izlazi iz kuće, odnosno da se to vreme provodi sa porodicom, dok za Božić valja posetiti ili primiti u goste ljude koji su nam bliski i koje volimo, a koji nisu članovi porodice, ili im makar poslati čestitku.

Ovo su najlepše čestitke za Badnje veče


Nadlanu / T.D.

Pogledajte još