Besame Mucho

Strastvena priroda španskog naroda oslikana je u seriji „Seranovi“ koja je osvojila srca mnogih gledalaca. Tipična španska porodica u kojoj se mnogo viče, kuva i u kojoj je fudbal „najvažnija sporedna stvar na svetu“, mnoge je zadržavala pored malih ekrana. Ukoliko ste i vi jedan o njih, posetite tavernu „Besame mucho“ koja je nadevno otvorena u ulici Cara Uroša 19. Taverna nije klasičan restoran, to je specifično mesto koje spaja nekoliko zadovoljstava: hranu, zabavu, muziku i gledanje fudbala.

Enterijer taverne koja nosi naziv romantične pesme krase prepoznatljivi simboli Španije: Almodovar, Dali, fudbalska lopta i kastanjete. Kafu pripremaju na španski način, kuhinja je isključivo španska, kao i muzika, čak ukoliko želite (čitaj: razumete) možete biti usluženi na španskom jeziku.

O autetičnosti celog prostora govori i činjenica da je vlasnik - Jovan, posle 17 godina života u ovoj strastvenoj zemlji odlučio da se vrati u rodni Beograd. Po profesiji kuvar, rešio je da svoje bogato iskustvo predstavi kroz tradicionalne specijalitete koji su prilagođeni našem podneblju.

Kuhinja se zasniva na tapasima, koji su u stvari male, ukusne porcije hrane koje se kombinjuju u sjajan obrok. I to za samo par stotina dinara. Cene tapasa se kreću od 170 do 240 dinara. Poenta je da obrok bude raznovrstan i insistira se na malim količinama.

Naš ručak se sastojao iz četiri tapasa: mariniranih šampinjona u belom vinu, španskih kobasica chorizo u crnom vinu, španske tortilje i krompira sa salsa rosom. Saznali smo da je tajna odlične salsa rose u posnom majonezu, koji se kombinuje sa kečapom i sosom tabasko.
Uz ovaj zanimljiv obrok pijuckali smo špansku sangriju koju pripremaju u samom restoranu. Verovatno će mnoge zanimati način pripreme.
Najbitnije je naći odgovarajući ukus za sebe. Domaće stono vino ,”Vranac” recimo, aromatični rum, konjak , đus sa šećerom i liker od pomorandže”, otkrio nam je Jovan sastojke ovog čarobnog napitka.

Izdvojio je još nekoliko karakterističnih specijaliteta, jer kako kaže - jelovnik u restoranu je on sam.

Od predjela vam preporučuje
:
”Serano” šunku, kubanski pirinač, pastu “Besame mucho”…Od glavnih jela: teleću dijafragmu, lososa u sosu od bosiljka i sočiva na španski način.

Sve namirnice su iz Srbije osim začina i nekih ekskluzivnih proizvoda koji se donose iz Španije. Kao i u svim mediteranskim kuhinjama priprema se isključivo na maslinovom ulju.

Ukoliko želite da slavite spektakl života kroz pesmu, druženje, uz dobra vina i odličnu klopu ne propustite ovo mesto.


Tekst: Marija Milenković
Foto : Mirjana Ristić

Pogledajte još