Premijera predstave "Biti" u Parobrod teatru

Nakon prvog pretpremijerneg performansa kroz pripremu publike za Biti, u nedelju 11. Januara, očekuje nas konačna kao i prva pozorišna premijera u Beogradu u 2015. godini. Ulaz je po rezervacijama i pozivnicama.

Biti je predstava dvoje glumaca za dve vrste publike. Ona nasilno razdvaja na vidljive i nevidljive.
Na postojeće i nepostojeće. Na zaposlene i nezaposlene. Ona namerno diskriminiše. Ona vređa.
Ona postavlja pitanja i drsko ne odgovara na njih. Jer...

Biti glumac znači biti sredstvo. Biti predstava znači biti cilj. Biti publika znači prihvatiti izazov. Biti u ovom sistemu znači ne biti.

Predstava Biti bavi se problemom zaposlenosti i nezaposlenosti kroz intimnu i profesionalnu ispovest dvoje glumaca, koji su trenutno, a i uvek na klackalici između ta dva stanja. Institucionalno nezaposleni, a u neodređenim vremenskim intervalima prezaposleni. Oni se bore ne samo sa ulogama koje moraju da izvedu na sceni, već i onima koje izvode van nje, kako bi opstali u onome što su odlučili da budu i što jesu - glumci. Oni igraju za ljude koji takođe opstaju u onome šta su odlučili da budu i u tome su nezaposleni ili prezaposleni i zato su podeljeni, odvojeni, različiti u sistemu u kome žive, kao i u ovoj predstavi. Ovo je predstava koja razdvaja, ali i spaja. Biti znači postojati i opstajati, znači imati i nemati, bitisati ili ne, biti ono što odlučiš ili osetiš da jesi, ali i biti samo čovek, isti kao svi.

Predstava Biti je ovogodišnja produkcija u sezoni 2014/2015 Parobrod Teatra – Ustanove kulture gradske opštine Stari grad, realizovana sredstvima sa konkursa Ministarstva za kulturu Republike Srbije.

Predstava Biti zamišljena je kao svojevrsno ispitivanje granica pozorišta, glumačke profesije i uloge publike u tome. Postojanje predstave, njeno opstajanje i život, kao i prisutnost glumca i njegova popularnost zavise u velikoj meri od medija. Unapred hvala.

Ekipa predstave Biti i UK Parobrod.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.