Prestižna „Nagrada za izvrsnost“ za najveću srpsku energetsku kompaniju

Na desetom jubilarnom takmičenju „SAP CEE Quality Awards“, na kojem kompanija SAP dodeljuje nagrade za kvalitet implementacije svoga softvera korisnicima na teritoriji centralne i istočne Evrope, „Elektroprivreda Srbije“ je osvojila prestižnu „Nagradu za izvrsnost“ (Excellence Award). U konkurenciji više desetina projekata nominovanih u 14 zemalja, EPS je poneo titulu „Excellence Winner“ i time stekao pravo da uđe u finalni izbor za projekat godine u EMEA regionu (Evropa, Srednji istok i Afrika).

Nagrada je osvojena u kategoriji „HANA Innovation“ za 2014. godinu i odnosi se na kvalitet implementacije softvera „BPC on HANA“, koji EPS od početka godine koristi za finansijsko planiranje i finansijsku konsolidaciju na nivou „EPS grupe“.

- „SAP Quality Award“ je ove godine imao nekoliko takmičarskih kategorija: „HANA Innovation“, „Business Transformation“, „Mobility“ i „Rapid Deployment Solutions“. „Elektroprivreda Srbije“ je svrstana u kategoriju „HANA Innovation“, jer je EPS SAP projekat obuhvatao i implementaciju tog sistema za finansijsko planiranje i konsolidaciju na HANA „in-memory“ platformi. To je komisija za dodelu nagrada ocenila kao kvalitativno najinteresantiji proces – objasnio je Velimir Šoškić, pomoćnik direktora Direkcije EPS za informaciono-komunikacione tehnologije i rukovodilac projekta.

- Nažalost, pravila nisu dozvoljavala konkurisanje u više od jedne kategorije, budući da EPS SAP projekat zadovoljava i sve kriterijume za konkurisanje u kategoriji „Business Transformation“. To je sa žaljenjem konstatovala i sama komisija.

„SAP Quality Award“ se u odlučivanju o nagradama vodi prvenstveno kvalitetom izvođenja projekta. Kriterijumi za ocenu kvaliteta sublimirani su u 10 principa kvaliteta, na bazi kojih se i donosi konačna odluka. Projekat mora da ima snažnu i jasno vidljivu poslovnu vrednost za kompaniju, a zahtevi koji se pred projekat postavljaju moraju biti jasno utvrđeni dovoljno rano. U projektu je neophodna kontinuirana saradnja sa ključnim poslovnim akterima i mora se koordinirati na primeren način. Na projektu se mora obezbediti pravovremeni završetak svake faze i efikasan metod praćenja rokova.

Projektni tim mora biti kompletan, kompetentan i motivisan. Na projektu se moraju primeniti adekvatna metodologija i plan za kvalitet. Neophodno je bilo identifikovati rizike i otvorena pitanja što pre moguće i upravljati aktivno njima. Važno je bilo držati se što je moguće više standardnih funkcionalnosti softvera, kako bi se najpotpunije iskoristila dobra poslovna praksa koju standardni softver donosi. Bitno je bilo i na vreme planirati spremnost za prelazak u produkcioni rad. Neophodno je koristiti organizaciono upravljanje promenama na metodologijom utvrđen način.

Komisija je ocenila da je EPS ispunio svih 10 kriterijuma kvaliteta na najbolji način i ostvaren je maksimalan skor poena. Istaknutno je da je ovaj projekat u punoj meri podržalo najviše rukovodstvo, jer je direktor EPS-a Aleksandar Obradović bio predsednik Upravnog odbora projekta, a finansijski direktor Aleksandar Surla sponzor projekta, što je funkcija direktno odgovorna za uspeh. Ovakva direktna podrška menadžmenta nije često viđena u sličnim situacijama, zaključak je komisije, sastavljene većim delom od rukovodilaca projekata koji su prethodnih godina dobijali ovu vrednu nagradu.

Velimir Šoškić, rukovodilac projekta, tokom prezentacije jasno je pokazao da je projekat izveden u skladu sa svih 10 kriterijuma kvaliteta, da je realizovan na vreme i u okviru planiranog budžeta i da je kompaniji jasno doneo vidljivu poslovnu vrednost.

Potvrda uspeha
Nagrada će biti uručena 26. februara 2015. godine na ceremoniji koja će se održati u Pragu, gde je regionalni centar SAP za centralnu i istočnu Evropu. Ova nagrada, dobijena u konkurenciji kompanija koje posluju na teritoriji na kojoj živi oko 120 miliona stanovnika, od kojih je u EU više od 100 miliona, još jedna je potvrda da je „Elektroprivreda Srbije“ uspešna u procesu transformacije i da se na pravi način nosi sa svim izazovima koji prate ovaj proces.

R. E.

Pogledajte još