Kako napraviti jeftine solarne panele od limenki?

Većina ljudi, nažalost, nije svesna ove činjenice, pa se oko 50% domaćinstava i dalje greje na primitivnije način, koristeći drva ili ugalj.

Danas vam donosimo ideju kako da napravite efikasan i jeftin solarni panel i samim tim iskoristite deo nepresušnog sunčevog bogatstva.

Napravljeni kolektor je skoro u potpunosti izgrađen od praznih limenki a može se primenjivati za dopunsko grejanje kuće.

(old_image)

Kućište solarnog kolektora napravljeno je od drveta, odnosno šper-ploče debljine 15mm. Prednja strana od pleksiglasa/polikarbonata (može se upotrebiti i kaljeno staklo) treba da je debljine 3mm. Kao izloacija na zadnjoj strani kućišta postavlja se vuna a može se koristiti i stirodur debljine 20mm.

Limenke od sokova ili piva, otporne na visoke temperature, farbaju se mat-crnom bojom, koja ima ulogu solarnog aposrbera.

Kada je sunčano, bez obzira na spoljašnju temperaturu, vazduh u limenkama se zagreje veoma brzo. Ventilator, koji se u ovom sistemu takođe primenjuje, vraća zagrejani vazduh nazad u prostoriju koju grejemo.

(old_image)

Da bi ste napravili solarni panel, najpre je neophodno da prikupite prazne limenke. Potrebno ih je odmah oprati, kako se ne bi širili neprijatni mirisi. Takođe, treba naglasiti da limenke koje će se koristiti u vašem mini “projektu”, budu od aluminijuma (jer postoje neke i od gvožđa), a to ćete najbolje utvrditi pomoću magneta.

Na svakoj limenci ekserom obeležiti tri rupe, a zatim izbušiti dno pomoću alata. Kad ste izbušili sve limenke pristupite lepljenju, lepkom koji je otporan na visoke temperature, bar do 200ºC.

Vrh jedne limenke i dno druge limenke savršeno prijanjaju jedno na drugo. Stavite lepak/silikon na rub limenke i pritisnite dno druge na nju. Pripremite šablon za slaganje limenki koji možete napraviti od dve najobičnije ravne daske i spojiti ih ekserima. Šablon će obezbediti oslonac tokom sušenja limenki kako bi se dobila ravna cev – solarni tunel. Dodatno pričvrstite limenke za šablon pomoću gumica za tegle ili kanapa.

(old_image)

Kutije usisnog i izduvnog dela se izrađuju od drveta ili aluminijuma; praznine na ivicama su popunjene lepljivom trakom otpornom na toplotu ili silikonom. Poklopci kutija imaju izreze koje su napravljene stacionarnom bušilicom. Solarni apsorber staje u kućište kolektora koji je napravljen od drveta. Poleđina kutije solarnog kolektora je od iverice. Da bi se konstrukcija dodatno učvrstila, možete napraviti i unutrašnje pregrade od letvica. Između pregrada postavite izolaciju – staklenu vunu ili stirodur.

Na kraju je solarni apsorber ofarban crnom bojom i postavljen u kućište. Kućište je prekriveno pleksiglasom koji je pričvršćen za okvir i temeljno zaliven silikonom. Polikarbonat/pleksiglas je blago konveksan u cilju dobijanja veće čvrstoće.

Izvor: Eko kutak

Pogledajte još