Prioritet hapšenje haških optuženika

KRAGUJEVAC, 12. januara 2007. (Beta) - Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je večeras u Kragujevcu da "prioritet buduće vlade mora da bude hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića i svih osoba optuženih pred Haškim tribunalom.

Jovanović je, na konferenciji za novinare, rekao da će LDP insistirati na hapšenju optuženih za ratne zločine i da Srbija neće biti utočište ratnih zločinaca i "zemlja u kojoj su zločinci slobodni, a društvo zatvoreno".

On je istakao da će se LDP zalagati za potpunu decentralizaciju, kroz izmenu seta zakona iz oblasti pravosuđa, obrazovanja, zdravstvene zaštite, zakona o lokalnoj samoupravi i budžeta za 2007. godinu.

"Obećanja Koštuničine koalicije su najozbiljnija pretnja vašoj lokalnoj zajednici", rekao je Jovanović i naglasio da građani Kragujevca imaju pravo da donose sve bitne odluke za svoj život i da od Kragujevčana zavisi izbor prvog čoveka suda, policije, škole i zdravstvenog centra.

On je rekao da će se LDP zalagati za "lustraciju za one stranke i političare koji su svoju politiku ostvarivali ratom" i za profesionalizaciju države.

Prema njegovim rečima, nove institucije će biti sposobne da stvaraju nove vrednosti samo ukoliko se u njima "ne nalaze oni koji su od Srbije napravili najnesrećniju zemlju Evrope".

Jovanović je istakao da se moraju "umanjiti štetne posledice ustavnog nasilja" i naglasio da je to veoma važno za Kragujevac koji ima status grada, ali nije u stanju da donese nijednu bitnu odluku, a Kragujevčani nisu u stanju da utiču na dnevna dešavanja u toj sredini.

Lider koalicije LDP-GSS-SDU-SVM Žarko Korać ocenio je da je dosadašnja izborna kampanja pokazala "nizak nivo našeg političkog života" i naglasio da će ostati zabeleženo da su stranke koje su bile u vlasti izašle u predizbornoj kampanji sa tim šta će uraditi kada dođu na vlast.

Pogledajte još