Skraćeni časovi i u drugom polugodištu

Sindikati podsećaju da se štrajk nastavlja i ističu da za štrajkače neće biti odbijanja od zarade.

"Nastava u prvom polugodištu završena je regularno, a ocene su u svim školama na teritoriji Srbije zaključene", rečeno je u Ministarstvu prosvete, uz podsećanje da je za vojvođanske đake nastava počela prošle nedelje.

U većini škola nastava će se od sutra odvijati uobičajeno, sa časovima od 45 minuta, međutim, jednom broju škola, zbog štrajka sindikata prosvete, časovi će biti skraćeni na 30 minuta.

Štrajk traje dva meseca, a čelnici sindikata tvrde da ne protestuju samo zbog plate nego i zbog uslova rada, a ovoga puta, kako kažu, i zbog nepravde.

Najavljuju da će za školsku slavu, Svetog Savu, ponovo organizovati protestno okupljanje i, kako su najavili, marš na Beograd.

Iz Ministarstva prosvete podsećaju i da su razgovori o posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u školama i domovima učenika, kao i u vezi sa prekidom štrajka u toku. Četiri reprezentativna sindikata obrazovanja su to potvrdila, navodeći da štrajkački odbor očekuje ponudu sporazuma koju je najavio ministar prosvete Srdjan Verbić.

Nova runda pregovora treba da se održi u sredu, 21. januara, a očekuje se da će tokom ove nedelje biti usaglašen PKU.

Inače, tekst PKU bio je usaglašen tokom decembra između Ministarstva prosvete i sindikata, ali je u međuvremenu dobio negativna mišljenja nadležnih institucija.

Zbog toga je započelo usaglašavanje pojedinih članova PKU između predstavnika sindikata i Ministarstva prosvete, Ministarstva finansija, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Agencije za mirno rešavanje sporova.

Kada je u pitanju nadoknada izgubljenih časova tokom štrajka, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da je Ministarstvo prosvete prihvatilo plan nadoknade i da neće biti odbijanja od zarada.

Sindikati su saopštenjem pozvali sve prosvetne radnike, učenike i gradjane da 27. januara učestvuju u šetnji od Svetosavskog hrama do Trga republike, gde će se održati prigodan program.

Prosvetni radnici Srbije će tim skupom, kako se navodi u saopštenju, na simboličan način podsetiti na teško stanje u obrazovanju.

Saopštenje su potpisali Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još