Šta uraditi kada dete pita šta je to seks i zašto je voda mokra?

Koliko puta ste bili zatečeni, jer je dete želelo da sazna nešto na šta ili nemate odgovor ili bi on bio neprimeren za njegov uzrast? Jeste li zbog toga pribegli lažima, kako biste ga ućutkali, misleći da ste sa tim završili? Ako jeste, znajte da ste napravili veliku grešku, koju bi vam zamerio svaki stručnjak.

- Dete je tu da postavlja nezgodna pitanja, ali vaše je da smišljate pametne odgovore - savetuje psiholog Snežana Mrdalj. - To znači da ne smete da ga obmanjujete ili još gore odmahnete rukom i kažete da pita gluposti, jer će vam se to kad tad obiti o glavu. Umesto toga, pokušajte da mu na što iskreniji način, ali opet "uvijeno u celofan", objasnite da bebe nastaju kada se roditelji mnogo vole ili da ljudi umiru zato što ih na drugom svetu nešto lepo čeka. Ako kažete nešto što je previše daleko od istine, a on to ponovi pred drugima, može da bude ismejan u društvu, što će mu narušiti samopouzdanje. A opet, ukoliko ga sasvim ignorišete, ugušićete njegov radoznalački poriv.

MAMA, DA LI VOLIŠ TATU?
Mališani su šampioni u postavljanju neobičnih, direktnih i škakljivih pitanja. Iako mali, imaju "oštro oko" i ništa ne može da im promakne, čak i kada mislimo da ne vide i ne primećuju. Jedna mama se na forumu požalila: - Moja devojčica me je jednom pitala "Da li ti, mama, voliš tatu?". I to baš u momentu kada sam bila ljuta na njega. Nisam imala kud, već sam rekla "Volim ga", ali ne baš ubedljivo. Hiljadu misli mi je u tom momentu prošlo kroz glavu, kada me je dočekao sledeći odgovor, koji definitivno nisam očekivala: "A zašto ga onda ne slušaš?"

Znatiželja se intenzivno budi oko treće godine, kada mališani počinju da istražuju svet oko sebe. I tada se pitanja prirodno nižu, što je znak da se dete razvija, zbog čega ne smete da mu sečete krila i uskratite mogućnost da obogati svoj saznajni "aparat".

- Radoznalost je odlika mentalno zdravog mališana, pa bi trebalo da budete ponosni kada vas obasipa pitanjima. Naravno da vam u moru svakodnevnih obaveza nije lako da uvek pronađete adekvatan odgovor, pogotovo kada vas dočeka sa škakljivim pričama ili želi da zna naizgled banalnu stvar, poput one zašto sunce sija. Ali, ne zaboravite da tako radite na njegovom razvoju, vaspitanju i međusobnoj bliskosti. To se gradi na, čini se, usputnim sitnicama - kaže sagovornica.

Savet stručnjaka je da, kada vas dete uhvati na prečac i u tom trenutku ne možete da smislite primeren odgovor, objasnite da ne znate i da ćete se potruditi da saznate, pa ćete mu reći. Ili, recite da ćete pokušati zajedno da otkrijete to što ga kopka, tako što ćete da prelistate neku enciklopediju.

Izvor: novosti.rs

Pogledajte još