PROTEST ZBOG ŠVAJCARACA Više od 200 građana protestovalo ispred Narodne banke

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva", koje je organizovalo protest, predalo je listu zahteva NBS i Ministarstvu finansija, a jedan od zahteva je sistemsko rešenje

za kredite u francima po kome bi se mesečne rate i glavnica sveli na realan nivo.

Oni takođe traže povraćaj novca koji su banke naplatile obračunavajući kamate po višem kursu bez obzira na valutu kredita.

Među zahtevima je navedeno i da je potrebo utvrditi ličnu odgovornost zaposlenih u NBS čija je obaveza kontrola nad poslovanjem banaka, kao uspostavljanje dijaloga izmedđu banaka i NBS zbog ovog problema.

"NBS mora da postupa u skladu sa zakonskim ovlašćenjima koje ima i da zaštiti svoje građane od štetnih i zelenaških ugovora", ocenila je "Efektiva".

Predsednik tog Udruženja Dejan Gavrilović rekao je da građani očekuju pomoć Narodne banke Srbije, a nakon protesta, kako je najavio, uslediće i niz tužbi pojedinačnim bankama.

Gavrilović je rekao da su zbog naglog skoka švajcarca čitave porodice ugrožene, dodajući da je potrebno sistemsko rešenje, a ne pojedinačni razgovori između klijenata i banke.

Prema njegovim rečima, Udruženje se ne slaže ni sa mogućim rešenjem da rok otplate kredita bude produžen, jer bi to, kako je rekao, značilo da ove kredite otplaćuju naša deca i unuci.

Gavrilović je rekao da se još ne zna da li će sastanku NBS sa udruženjem banaka koji je planiran za ponedeljak prisustvovati i predstavnici građana.

Protest je trajao oko sat vremena ispred zgrade centralne banke na beogradskom Trgu Slavija, a okupljeni su uzvikivali parole i prozivali nadležne.
U Srbiji ima oko 21.500 kredita u švajcarskim francima.

Izvor: blic

Pogledajte još