NI POLICIJA NE VOLI KOMUNALCE: Pismo sindikata policije iznenadilo javnost

Kada se pre nekoliko godina krenulo sa osnivanjem komunalne policije, niko iz „prave“ policije nije digao glas protiv imena nove komunalne službe izuzev potpisnika ovih redova. Moj motiv je bio jednostavan: u jednoj državi može biti samo jedna policija, a ne i nekakva „komunalna“. I dok se sada građani masovno izjašnjavaju da ovu službu treba ukinuti, u SPIPS-u smatraju da neko u gradu mora da vodi računa o komunalnom redu, ali to ne može da bude nikakva „policija“.

Nije ovde reč o povređenosti profesionalnih policajaca, pripadnika MUP-a, već se brojni „kiksevi“ komunalaca, koji su takođe uniformisani sa značkom sličnoj policijskoj, preslikavaju i na policajce opšte nadležnosti. Jer, ovi nazovi policajci, svakom izmenom zakona koji se donosi na njihovo delovanje, dobijaju nove, šire nadležnosti. Jedna od njih, na koju su građani više puta burno reagovali, je i stavljanje „lisica“ i privođenje u PS „švercera“ iz autobusa GSP-a, fizički obračuni sa građanima i sl. Kada se tome doda da je patrola komunalne policije sastavljena od trojice pripadnika upravo iz razloga da, dok dvojica intervenišu, treći „komunalac“ bude njihov svedok na sudu (naravno u korist kolega) – jasno je da se neko u zakonodavstvu „preigrao“ u želji da se učestvuje u igri „ lopova i žandara“.

Ono što takođe vređa pripadnike MUP-a, a posebno njegov uniformisani sastav je i predviđeno zapošljavanje 800 novih „komunalaca“ samo u Beogradu, dok su u isto vreme redovi beogradske policije godinama 30-40% nepopunjeni i večito nema para za prijem novih policajaca. Slično je i sa opremanjem komunalne policije, novim uniformama, službenim vozilima i dr.

A šta tek reći za apsurd da su plate komunalnih policajaca veće od plata pripadnika MUP-a, iako se oni ne upuštaju u rizične intervencije, ne hapse naoružane kriminalce već privode devojke sa lisicama na rukama koje se švercuju po prevozu. Istovremeno, nadležnosti komunalne policije nisu daleko od onih koje ima policija opšte nadležnosti, tako da je krajnje vreme da se stvari postave na svoje mesto.

Prilika za to su najavljene Izmene Zakona o komunalnoj policiji, kada bi trebalo, po našem viđenju, komunalne policajce dovesti u red pa da se bave zaista komunalnim redom i da oslobode ulice grada hiljada preprodavaca „kontejnerske robe“ i da prestanu da izigravaju „šerife“ i pored znački koje nose. Zapravo, treba da se u svom radu fokusiraju na prvu reč na tim značkama tj. na reč „komunalna“ a da se druga reč „policija“ ili zameni ili izbriše. Tačnije, da se zna ko šta radi, odnosno „ko kosi a ko vodu nosi“ u Beogradu.

Sindikat policije i policijskih starešina
predsednik Blažo Marković

Nadlanu / izvor: sindikatpolicije.org

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.