Benzin ponovo poskupljuje

0

Za samo nekoliko dana, na srpskim pumpama gorivo skuplje u proseku za dva dinara po litru. Cenu diktiraju referentne kvote i novi pad dinara

CENE naftnih derivata na tržištu Srbije, posle konstantnog pada od oktobra prošle godine, počele su da “hvataju zalet” u pravcu koji, naravno, nije obradovao vozače.

Na pojedinim stanicama, različitih kompanija, benzin je poskupeo za dinar do dva, a dizel oko dinar po litru. Cena TNG, popularnog auto-plina, istovremeno je snižena za nekoliko dinara u zavisnosti od kompanije i lokacije punionice.

Juče je bilo veoma teško ustanoviti ko je i za koliko podigao cene jer su se negde još trošile stare zalihe. I dalje se cene razlikuju i po nekoliko dinara, čak i na pumpama istih kompanija.

SKAČE I BAREL

Poslednji izveštaji sa svetskih berza pokazuju da je sirova nafta sa kote od oko 48 dolara juče stigla do 54 dolara za barel.

Tako je juče, druga po veličini naftna kompanija koja snabdeva naše tržište “Lukoil” prodavala benzin BMB 95 po ceni od 129,9 do 134,9 dinara po litru. Evrodizel je koštao od 139,9 do 146,9, a TNG od 78,9 do 84,9 dinara po litru.

– Kotacije dizela i benzina, referentne cene na međunarodnom tržištu, koje služe za obračun cena u trgovanju na veliko rastu već nedelju dana, a uz to i dolar jača u odnosu na dinar – kaže za “Novosti” Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Mićović kaže i da su cene goriva krenule na gore, ali ne želi da prognozira kako će biti formirani cenovnici na benzinskim pumpama.

Ipak, brojke iz velikoprodajnih cenovnika, ne deluju baš ohrabrujuće.

Naime, 28. januara ove godine evropremijum BMB 95 (svi pogoni) koštao je 111,96 dinara za odloženo i 110,96 dinara za litar za avansno plaćanje, a juče je litar ovog derivata koštao 116,84 (odloženo) odnosno 115,85 dinara za litar (avansno plaćanje).

Naravno, da li će gorivo poskupeti i za koliko u maloprodaji, zavisiće od brojnih faktora koje kompanije koriste da bi formirale cenu.

Novosti

Foto: yayimage

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.