Nerealan plan Hirošime i Nagasakija

TOKIO, 13. oktobra 2009. (Beta-AP) - Visoki funkcioner Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) ocenio je da nije realno da Hirošima i Nagasaki zajednički organizuju Olimpijske igre 2020. godine, pošto pravila nalažu da domaćin te manifestacije mora biti samo jedan grad.

"Propisi jasno kažu da samo jedan grad može da bude domaćin Olimpijskih igara. Oni ne dozvoljavaju zajedničku kandidaturu dva grada. Tako da je u ovom trenutku odgovor ne", rekao je izvršni direktor MOK-a za Olimpijske igre Gilbert Feli agenciji Kjodo.

Gradonačelnici Hirošime i Nagasakija, dva grada koja su u Drugom svetskom ratu pogođena atomskim bombama, kandidaturu za domaćina Olimpijskih igara 2020. godine najavili su u nedelju.

Tadatoši Akiba i Tomihisa Taue su ocenili da bi tokom organizacije najveće sportske manifestacije sveta u Hirošimi i Nagasakiju naglasak bio stavljen na apel za mirom u svetu.

Feli je, ipak, kazao da je malo verovatno da će pravila MOK-a biti promenjena do 2011. godine, kada će početi proces dodele organizacije Igara 2016.

On nije odbacio mogućnost da Hirošima ili Nagasaki dobiju domaćinstvo Igara, a da se pojedina takmičenja održavaju u drugom gradu.

Hirošima i Nagasaki su udaljeni oko 294 kilometara i nalaze se na dva odvojena ostrva. Nagasaki je na ostrvu Kjušu na jugu Japana, a Hirošima na centralnom Honšuu.

Pogledajte još