Sud razmatra žalbu makedonske Pobede

LOZANA, 13. oktobra 2009. (Beta-AP) - Sud za arbitražu u sportu saslušaće žalbe predsednika i bivšeg fudbalera makedonske Pobede, koji su kažnjeni zbog lažiranja rezultata utakmice u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Pobeda je kažnjena zabranom učešća u evropskim takmičenjima u narednih osam godina. Predsedniku Aleksandru Zabrčanecu i bivšem kapitenu Nikolčeu Zdraveskom doživotno je zabranjeno bavljenje fudbalom.

Sud za arbitražu u sportu u Lozani danas je, ipak, saopštio da će razmotriri sankcije koje je Pobedi, Zabrčanecu i Zdraveskom izrekla Evropska fudbalska unija (UEFA).

Saslušanja će početi 16. decembra, a presuda bi trebalo da bude donesena početkom sledeće godine.

UEFA je u aprilu presudila da je Pobeda jula 2004. godine namerno izgubila od jermenskog Pjunika u drugom krugu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Pobeda je na prvom meču sa Pjunikom na svom terenu izgubila sa 1:3, pošto je sve golove primila u prvom poluvremenu. Na revanšu nije bilo pobednika 1:1.

Predsednik UEFA Mišel Platini već je nekoliko puta isticao da je lažiranje utakmica najveći problem evropskog fudbala zbog čega je do sada kažnjen i grčki Egaleo, ali samo novčano.

Egaleo je kažnjen zato što na utakmici Intertoto kupa 2006. godine nije na teren izveo najjači tim i tako stvorio "povoljne uslove" za lažiranje utakmice.

UEFA je prošlog meseca saopštila da istražuje još 40 sumnjivih utakmica u Ligi šampiona i Kupu UEFA, koji se sada zove Liga Evropa.

Pogledajte još