NAUČNICI PRONAŠLI MISTERIOZNI ORGANIZAM Da li je ovo svemirsko seme koje su nam poslali vanzemaljci?

0

Malena, metalna kugla iz koje ‘izvire’ biološki materijal pronađena je na balonu za skupljanje uzoraka na visini od 27 kilometara. Balon je u stratosferu poslao tim profesora Miltona Wainwrighta sa Univerziteta Buckingham koji tvrdi kako je neobična loptica dokaz vanzemaljskog života.

Balon je opremljen instrumentima za skupljanje mikroskopskih čestica na velikim visinama koje potom naučnici pregledaju i analiziraju. Među česticama na jednom takvom stratosferskom 'izletu' pronađena je i neobična loptica sa zaštitnim omotačem sačinjenim od titanijuma i vanadija.

'Reč je o lopti, širokoj poput ljudske vlasi, koja ima nitasti organski materijal s spoljne strane, a ujedno sličan materijal kao da izlazi iz sredine', kaže profesor Wainwright.

'Ostali smo šokirani kad je analiza rendgenskim zracima pokazala da je kugla sačinjena od titanijuma, s tragovima vanadija. Jedna od mogućih teorija kaže kako je loptica poslata na Zemlju iz svemira kako bi naša planeta zasijala životom.'

Ova naizgled naučno-fantastička teorija, poznata kao 'neposredna panspermija' možda i ne bi bila shvaćena ozbiljno da je nije predložio dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, Sir Francis Crick.

Profesor Wainwright kaže kako je metalna kuglica ostavila minijaturni krater prilikom sudara s balonom: 'Krater na opremi za uzimanje uzoraka minijaturna je verzija džinovskog kratera nastalog udarom asteroida koji je pobio dinosauruse'.

'Krater dokazuje da je kuglica stigla iz svemira, jer nijedan organizam na Zemlji ne putuje tolikom brzinom. Izgleda da ovako nešto nikad pre nismo videli na našoj planeti.'

Objašnjava kako postoji i teorija prema kojoj je objekt namerno ubačen u našu atmosferu kako bi nas zarazio s nepoznatim bolestima, a druga kaže da je kuglica doputovala na nekom od kometa.

I NASA uskoro šalje slične balone u stratosferu kako bi potražili život na samoj granici svemira.

Teorija o vanzemaljskom poreklu života na Zemlji podstakla je osnivanje ISPA-e (Instituta za proučavanje panspermije i astroekonomije) čiji članovi imaju nameru naučno da dokažu da svi mi vučemo poreklo iz beskraja svemira.

Profesor Wickramasinghe, direktor istraživanja ISPA-e, otišao je korak dalje i smatra da vanzemaljski virusi te bakterije i dan-danas konstantno 'padaju' na nas s neba.

'Službena nauka bori se protiv teorija koje podržavaju ovakva verovanja, ali sad imamo dokaze iz meteorita, uzorke bakterija koje su preživele put u svemir te brojne dokaze koji nam idu u prilog.'

'Dokažemo li da Zemlja stalno razmenjuje materiju sa svemirom to bi imalo ogromne implikacije, ne samo po naš identitet, već bi nam pružilo uvid u vanzemaljske viruse koji bi mogli biti važni delići naše evolucije te držati ključ našeg preživljavanja kao vrste.'

jutarnji.hr/Nadlanu

Foto: University of Buckingham

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.