Da li ste znali šta je okončalo ledeno doba na Zemlji?

Ispuštanje gasa iz okeana u atmosferu dovelo je do porasta temperature i ulaska Zemlje u topliji period, tvrde naučnici.

Oslobađanjem ugljen-dioksida iz dubina okeana nastupio je kraj poslednjeg ledenog doba, tvrde autori studije objavljene u časopisu "Nature". Njegovo oslobađanje u atmosferu dovelo je do porasta temperature i postepenog ulaska Zemlje u topliji period, navode istraživači sa Univerziteta u Sauthemptonu koji su analizirali hemijske signale u ljušturama drevnog planktona.

Svetski okeani apsorbuju oko jedne trećine atmosferskog ugljen-dioksida koji nastaje sagorevanjem fosilnih goriva. Kako je izvestio BBC, naučnici predviđaju da će povećanje temperatura okeana dovesti do slabljenja njihove sposobnosti apsorpcije atmosferskog ugljen-dioksida, a samim tim i do bržeg globalnog zagrevanja.

Koautor studije dr Migel Martines-Boti napomenuo je da njihovi rezultati ukazuju na postojanje veze između visoke koncentracije rastvorenog ugljen-dioksida u delovima okeana i povećanja atmosferskog ugljen-dioksida na kraju poslednjeg ledenog doba.

- Sada smo u stanju da bolje razumemo ulogu okeana u ugljeničnom ciklusu. Okean je daleko veći rezervoar ugljenika od atmosfere, pa je način na koji okean i atmosfera međusobno reaguju izuzetno važan - izjavio je Boti, a prenosi Tanjug.

Dr Gevin Foster, jedan od učesnika studije, ističe da podaci do kojih su došli potvrđuju da su prirodne varijacije u atmosferskom ugljen-dioksidu u periodima ledenog doba i toplijim intervalima mahom izazvane promenama u količini ugljenika koji se nalazi u okeanima.

Istraživanje se temelji na proučavanju drevnih morskih organizama koji su živeli na površini okeana pre više hiljada godina.

Naučnici veruju da vode oko Antarktika imaju ključnu ulogu u pomeranju ugljenika između atmosfere, kopna i mora. Oni smatraju da je važno saznati više o načinu na koji okeani utiču na ugljenični ciklus kako bi bolje razumeli klimatske promene. Novi podaci panela o klimatskim promenama govore da se oko 40 odsto ugljen-dioksida, koji je emitovan od preindustrijske ere do danas, zadržalo u atmosferi, a okean je apsorbovao oko 30 odsto, piše Politika.

izvor: Ekokutak

Pogledajte još