Cibona prejaka za Partizan

Košarkaška NLB liga je startovala, a rezultati postignuti u 1. i 2. kolu najavljuju uzbudljivo takmičenje u sezoni 2009/10. Derbi 2. kola igrao se u Pioniru, gde je aktuelni šampion, Partizan, dočekao Cibonu. "Crno-beli" su poraženi sa 51:64 i trenutno se nalaze na pretposlednjem mestu tabele, uz utakmicu manje od ostalih.

Cibona, Zagreb, Helios i Radnički su ekipe bez poraza na startu takmičenja. Da li je poraz "crno-belih" samo slučajnost ili su zaista oslabljeni u odnosu na protivnike u ovoj sezoni moći ćemo da vidimo već u narednom kolu, kada izabranici Duška Vujoševića gostuju još jednom lideru, ekipi Heliosa.

Partizan je egal održavao samo u prvoj četvrtini, kada je rezultat posle deset minuta bio 10:10. U nastavku gosti preuzimaju inicijativu i na poluvreme odlaze sa osam razlike. Ta prednost održavala se do samog kraja, a uprkos porazu domaćin može biti zadovoljan činjenicom da je meč pratilo više od 4.000 navijača, koji su igrače u svlačionicu ipak ispratili aplauzom. Zanimljivo je da se sa tribina tokom meča često mogla čuti pesma kritike upućena Borisu Tadiću i ministarki sporta Snežani Samardžić Marković, zbog nedavnog događaja na "Marakani" kada se u loži pio šampanjac.

Utakmicu u "Pioniru" pratio je i selektor naše reprezentacije Dušan Ivković, kao i proslavljeni reprezentativac Dejan Bodiroga.

Najefikasniji igrač utakmice Partizan-Cibona bio je Tomas sa 22 poena, dok su dvocifreni u Partizanu bili samo Veseli sa 12 i Rakočević sa 10 poena.

Opravdanje za poraz Partizan može da nađe i u kratkom roku za vremensko prilagođavanje nakon povratka sa američke turneje. Tome se može dodati i povreda Kecmana i svakako nekompletan tim. Takođe, Marić je već nekoliko dana bolestan i na infuziji, a neke treninge je propustio zbog premorenosti.

Jedan od najvećih problema je pozicija plejmejkera, a trener Vujošević je najavio da će novi igrač stići u narednih nekoliko dana:
- Utakmica je podsećala na finale od prošle godine i nadam se da će ovi mladi igrači uspeti da iskoriste to iskustvo koje su sada stekli. Mislim da je većina pokazala da ima talenat i prostor za napredak. Mnogi igrači su sada po prvi put nastupili kao nosioci igre i kod nekih je zbog toga došlo do blokade - rekao je Vujošević.

(old_image)Glavni uzrok poraza, prema rečima trenera Partizana, leži u neborbenosti:
- Samo ako budemo borbeni svih 40 minuta na terenu moći ćemo nešto uraditi i na narednim utakmicama. To je jedino rešenje za tim koji sada imamo. Promašili smo puno slobodnih bacanja, a glavni razlog je neiskustvo i strah pojedinaca. Bilo je i drugih grešaka, a sve opet iz navedenih razloga. Od pojedinaca se očekivalo više, ali kao što ne imenujem kada je neko najbolji, tako neću ni sada. Ovo je tek početak, a ja želim da pomognem svakome - zaključio je Vujošević.

Vujošević se na kraju zahvalio i publici, koja je u "Pionir" došla u velikom broju.

Trener Cibone bio je posebno ponosan na pobedu, pošto ni sam nije mogao da se seti kada su Zagrepčani poslednji put trijumfovali u Beogradu:
- Svoju šansu smo tražili u činjenici da Partizan još nije kompletan. Igrali smo hrabro i iskoristili pruženu šansu. Uprkos pobedi, ovo je tek početak, pa trijumf možemo tumačiti samo kao kap u moru.

O timu Cibone u novoj sezoni Velimir Perasović je dodao:
- I naš tim je jako mlad, tako da već u narednom kolu i mi možemo biti poraženi. Igramo protiv FMP-a u Zagrebu i sve je moguće. Mislim da će ove godine biti uspona i padova za sve.

Zanimljiv meč 2. kola igrao se i u Železniku, gde je FMP posle duge borbe i produžetka savladao Crvenu zvezdu sa 85:81. Zvezda je posle ovog kola sa dva poraza, a FMP ime jednu pobedu i utakmicu manje od ostalih.

Katarina Stojković
15. 10. 2009.

Pogledajte još