Uskoro Akcioni plan za sprečavanje nasilja u sportu

BEOGRAD, 15. oktobra 2009. (Beta) - Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković najavila je da će Predlog Akcionog plana za sprečavanje nasilja u sportu, kojim se predviđa zabrana ekstremnih navijačkih grupa, biti usvojen na jednoj od narednih sednica Vlade Srbije.

Na konferenciji za novinare koja je održana nakon sednice Saveta za sprečavanje nedoličnog ponašanja u sportu, ministarka je rekla da je taj Savet podržao predlog republičkog javnog tužioca da se ekstremne navijačke grupe ukinu.

"Jako je važno da je Savet podržao ovaj prelog koji bi uskoro trebalo da bude dostavljen Ustavnom sudu Srbije", rekla je Samardžić-Marković, ali nije precizirala kada bi to moglo da se desi.

Ona je istakla da je Akcionim planom za sprečavanje nasilja u sportu, osim zabrane navijačkih grupa, predviđeno i obavezno prisustvo dežurnog tužioca na svim utakmicama visokog rizika, kao i instrukcije lokalnim samoupravama da prekinu finansiranje klubova ukoliko se na njihovim utakmicama dese izgredi.

Govoreći o sankcionisanju navijačkih grupa, Samardžić-Marković nije mogla da precizira da li će te grupe biti i novčano kažnjavane.

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović rekao je da će navijačke grupe koje budu zabranjene biti izbrisane iz registra, kao i da će se njihovim najekstremnijim pripadnicima zabraniti učešće na sportskim događajima.

"Reč je o manjem broju lica koja su okupljena u ekstremnim navijačkim grupama fudbalskih klubova Crvena zvezda, Partizan i Rad. Smatram da će predlog za zabranu grupa Alkatraz (Partizan), Ultra Bojs (Crvena zvezda) i drugih proizvesti i dalje sankcije, ali da za radikalnijim merama neće biti potrebe", kazao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, organizovanost tih grupa je veoma opasna i postojeće mere treba primeniti odmah.

On je podsetio da je u nasilnim izgredima u proteklih sedam godina život izgubilo sedam osoba, da je nekoliko desetina ljudi povređeno i da je protiv osumnjičenih za te nerede podignut izvestan broj krivičnih prijava.

"Ono što ću ja u narednom periodu proveriti jeste postupanje po krivičnim prijavama, da li se efikasno postupa, proveriću i da li su neki postupci koji su obustavljeni - obustavljeni u skladu sa zakonom", rekao je Radovanović.

Ministarka sporta je najavila da će, u organizaciji Ministarstva omladine i sporta i Saveta Evrope, 20. i 21. oktobra biti organizovana Međunarodna konferencija za borbu protiv nasilja i rasizma u sportu na kojoj će učestvovati više od 150 evropskih eksperata iz te oblasti.

Pogledajte još