NEKO I TO JEDE: Kobasice od bebine kake!

I ne samo što su ukusne već su i vrlo dobre za vaše zdravlje, sadrže probiotike koliko i vaš omiljeni jogurt. A da, takođe su napravljene od fekalija, bebećih, da budemo precizniji.

Znamo da ste zgroženi sada, ali činjenica je da su ove kobasice ukusne koliko i svaki drugi fuet. Čak ni profesionalni degustatori nisu mogli da uoče razliku u ukusu. Sve se vrti oko bakterija, istih bakterija koje su zaslužne za mnoge ukuse koje volite kod različitih vrsta mesa, ribe, povrća i sira. Ove bakterije razbijaju proteine i druge elemente i tako stvaraju jedinjenja koja se našim čulima ukusa, veoma, veoma dopadaju.

Jedina razlika između ovih i običnih fuet kobasica je u tome što obične kobasice koriste bakterije koje se prirodno nalaze u mesu životinja, kako bi dobili prepoznatljiv ukus. Kobasice na slici iznad, pak, koriste bakterije iz mikroba koja se nalaze u bebećoj kaki, koja je verovali ili ne puna probiotika, posebno Lactobacillusa i Bifidobacteriuma.

Ove kobasice napravljene su u saradnji sa katalonskim Institutom za hranu i poljoprivredu. Naime, naučnici su uzeli 43 fekalna uzorka od dece do šest meseci uzrasta. Ana Jofre, koja je učestvovala u izradi ovih kobasica izjavila je: "Ove, probiotikom fermentisane kobasice, daće šansu ljudima koji ne podnosne mlečne proizvode, da uključe probiotske namirnice u svoju ishranu."

Nadlanu / izvor: nationalgeographic.rs

Pogledajte još