Restoran Jaco

Zdrav način života danas je gotovo trend. Svi težimo ka tome da vodimo računa o sebi, vežbamo, idemo kod frizera, pedikira, manikira... Za zdrave obroke često nemamo vremena. Lakše nam je da pojedemo sendvič „s nogu“, nego da smišljamo, pa pripremamo hranjive obroke. Da li stvarno shvatamo koliko ishranom možemo pomoći svom organizmu? 

Beograd je nedavno dobio prvi restoran organske hrane. U pitanju je restoran “Jaco” koji se nalazi na uglu Svetogorske i Palmotićeve ulice. 

Organska proizvodnja hrane zasniva se se na biološkoj kontroli i suzbijanju upotrebe bilo kakvih hemijskih sredstava. Organske sirovine ubiraju se sa zemljišta koje nikad nije tretirano hemijskim sredstvima ili je prošlo takozvani period “odmaranja” od tri godine. 

U restoranu “Jaco” od povrća kuva se samo pasulj i boranija, ostalo se služi sveže jer je najbolji i najprirodniji način da krv i organizam povrate svoju normalnu pH vrednost uvođenje u svakodnevnu ishranu svežeg povrća i voća. Voće i povrće u sirovom stanju sadrže mešavinu enzima u tačno određenom odnosu, koja omogućuje da se ono brzo i lako potpuno svari. Kuvanjem ne samo da se uništavaju enzimi, već se gubi i oko 50-80% vitamina i minerala iz voća i povrća . 

Jelovnik sadrži čorbe, salate i kolače. Koriste dosta divljeg začina: maslačak, bosliljak, majčinu dušicu, a od indijskih đumbir i kari. Od mlečnih proizvoda koriste samo kvark sir. Pripremaju hleb za skidanje holestelora, a kolače prave od integralnog brašna sa fruktozom. Sve salate se služe u porcijama od 400 grama, zasitiće vas i jako su ukusne. 

Preporučuju:
“Popaj salatu” koja se priprema od spanaća, kvark sira, pirinča, kruške, oraha, mladog crnog luka, šargarepe i začina. Ona je jedno od najskupljih jela u restoranu sa cenom od 488 dinara

“Čudesnu šumu”
koja sadrži zelenu salatu, radić, pečurke, beli luk , kvark sir, paradajz, papriku, kupus, susam, lešnik, začine i maslinovo ulje.
Cena joj je 384 dinara.

„Sidro salatu“ od lignji, pancete, mladog crnog i belog luka, šargarepe, spanaća, pirinča, vinegret preliva i maslinovog ulja. Za nju biste morali da izdvojite 450 dinara. 

Pronađite malo vremena i volje da se pozabavite ishranom, kao veoma bitnim delom zdravog načina života, vaš organizam će vam biti zahvalan.

Marija Milenković
Foto: Saša Džambić

Pogledajte još