Prestižna nagrada „Vip poziva“ uručena baletskom umetniku Aleksandru Antonijeviću

Ova prestižna nagrada ustanovljena je pre pet godina sa ciljem da oda priznanje domaćim plesnim umetnicima sa izgrađenom zavidnom karijerom van granice naše zemlje i pruži priliku domaćoj publici da se upozna sa velikanima baletske scene.

(old_image)

Radovi Aleksandra Antonijevića posvećeni igračima i lepoti ljudskog tela biće izloženi u prostorijama beogradske Galerije Progres do 21. marta, nakon čega se postavka seli u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i biće dostupna publici od 23. do 31. marta. Kada se nakon više od dve decenije aktivne igre oprostio od svetla pozornice, Antonijević je ljubav i strast prema baletu nastavio da beleži objektivom fotoaparata. Njegov rad odiše minimalizmom, a efekat živih skulptura ostvaren je pažljivim izborom osvetljenja, uglova, raspoloženja, kao i suptilnom energijom koja prati odnos subjekata na fotografijama.

(old_image)

Antonijević je prve baletske korake načinio u Baletskoj školi u Novom Sadu, a njegov plesni talenat razvio se u Nacionalnom baletu Kanade kome se pridružio 1991. godine. Igrao je u kultnim repertoarskim naslovima, uključujući glavne uloge u baletima kao što su „Žizela“, „Romeo i Julija”, a nekoliko uloga je posebno za njega kreirao poznati kanadski koreograf Džejms Kudelka. Dobitnik je više prestižnih nagrada, od kojih poseban značaj ima Roleksova nagrada koju je dobio za ulogu Belog Zeca u „Alisinim avanturama u zemlji čuda“, kao i prva nagrada za ulogu Don Hozea u predstavi „Karmen”.

Pogledajte još