Noge će vam se tresti i nećete moći da ustanete iz kreveta: Hrana za najbolji seks ikad

Našim libidom upravljaju dva hormona – testosteron i estrogen. Ako u vašem telu postoji nedostatak jednog ili drugog hormona, izostaće i seksualna želja, a odnos možda postane i bolan. U svoj svakodnevni jelovnik uključite namirnice koje izazivaju osećaj prijatnosti i potiču želju za intimnošću.

Čokolada

"Čokolada sadrži stimulans feniletilamin, a neki naučnici ovo smatraju "hemikalijom ljubavi“, budući da se prilikom konzumacije čokolade neretko budi osećaj "blaženosti“ i uzbuđenja. Čokolada takođe povećava nivo serotonina koji može direktno uticati na promenu raspoloženja. Ona nežno stimuliše centralni nervni sistem i daje neposredan i značajan izvor energije te time povećava izdržljivost. Novija istraživanja pokazuju da su žene osetljivije na učinke feniletilamina i serotonina u odnosu na muškarce", tvrdi nutricionistkinja Meri Filipović.

Jagode

Jagode su stekle svoju reputaciju kao afrodizijak još od vremena starog Rima i predstavljaju pravi "alat" zavođenja.

Dobra cirkulacija osnovni je preduslovt za sobar seksualni život – i kod žena i kod muškaraca, a jagode su bobice krcate antioksidansima koji pomažu u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova. Jednako tako su bogate vitaminom C, koji je povezan s većim brojem spermatozoida.

Bonus savet: jagode umočite u tamnu čokoladu i ponudite partneru iz svoje ruke.

Avokado

Zeleni avokado predstavlja superhranu krcatu vitaminom E – jakim antioksidansom,  kalijumom i vitaminom B6 koji može pomoći u sprečavanju bolesti srca i olakšava cirkulaciju.

Takođe predstavlja dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina, koje takođe zaštitno deluju na srce. Podsećamo, muškarci sa bolesnim srcem su dvostruko skloniji razvijanju erektilne disfunkcije.

Bademi

Bademi deluju kao seksualni stimulans i mogu pomoći s plodnošću. Bogati mineralima u tragovima koji su važni za seksualno zdravlje i reprodukciju, kao što su cink, selen i vitamin E. Cink pomaže u povećanju libida, povećava količinu muških seksualnih hormona i seksualnu želju; selen pomaže kod pitanja neplodnosti, dok vitamin E osigurava zdravlje srca.

Banane

Omiljeno žuto voće sadrži bromelain, enzim koji pospješuje muški libido. Banane takođe mogu pomoći onima koji ne pucaju na "duge staze" jer kalijum i roboflavin povećavaju nivoe energije i izdržljivosti.

Kalijum takođe pomaže i u osiguravanju normalnog rada srca, brine se za mišiće i reguliše količinu vode u organizmu.

Šta treba izbegavati ako želite dobar seks?

Možda nas čaša alkoholnog pića opušta i razvezuje jezik i olakšava upoznavanje, ali u stvari je alkohol najgora stvar za libido. Previše pića će otupeti želju i uzbuđenje, a najgore od svega, vaše inhibicije mogu popustiti, što može dovesti do loših odluka.

Nadlanu / izvor: portal oko

Pogledajte još