ANĐELINA DŽOLI: Posle grudi, uklonila sam jajnike i jajovode

"Pre dve godine pisala sam o svojoj odluci da se podvrgnem dvostrukoj mastektomiji. Jednostavnom pretragom krvi saznala sam da nosim mutirani BRCA1 gen koji nosi 87 odsto šanse da obolim od raka dojke i 50 odsto da obolim od raka jajnika. Od raka su mi umrle majka, baka i tetka. Želela sam da i druge žene sa sličnim rizikom znaju koje su im opcije. Obećala sam da ću nastaviti objavljivati informacije koje bi mogle biti korisne uključujući i moguću sledeću preventivnu operaciju - uklanjanje jajnika i jajovoda.

Planirala sam to već neke vreme. Manje je kompleksna operacija od dvostruke mastektomije, ali su joj posledice mnogo ozbiljnije. Žene nakon nje doživljavaju prisilnu menopauzu. Stoga sam se psihički i emocionalno pripremala, razgovarala s doktorima, istraživala alternativnu medicinu i tražila čime ću nadoknaditi estrogen i progesteron. Ali osećala sam da su preda mnom još meseci za definisanje datuma operacije. Pre dve nedelje nazvao me moj doktor 'CA 125 ti je normalan', rekao je. S olakšanjem sam uzdahnula. Taj test meri novo proteina CA-125 u krvi i služi za nadziranje raka jajnika.

Radim ga svake godine zbog porodične anamneze. Ali to nije bilo sve. Rekao mi je i to da postoji niz povišenih markera koji bi mogli ukazivati na ranu fazu raka. Zastala sam. 'CA-125 ima od 50 do 75 odsto šansi da mu promakne detektovanje rane faze raka', rekao je. Želeo je da mi hirurg odmah pregleda jajnike.Prolazila sam kroz ono kroz što zamišljam da prolazi na hiljade drugih žena. Sama sebi sam rekla da moram ostati mirna, jaka, da nemam razloga misliti kako neću doživeti odrastanje svoje dece ili upoznati svoje unuke.

Nazvala sam svog supruga u Francusku, u roku nekoliko sati bio je u avionu. Najlepša stvar u takvim trenucima života je taj jasan pogled. Znaš za šta živiš i šta ti je bitno. To je tako smirujuće.Istog dana otišla sam ženi, hirurgu, koja je lečila i moju majku. Poslednji put sam je videla onaj dan kad mi je majka umrla; zasuzile su joj oči kad me videla: 'Izgledaš baš kao ona'. Slomila sam se. Ali nasmiješile smo se jedna drugoj i složile se da smo tamo kako bi se suočile sa svakim problemom te 'da idemo to rešiti'.

Na pretragama i ultrazvuku nije bilo ništa zabrinjavajuće. Odahnula sam shvativši da, ako se radi o raku, on je još u ranoj fazi. Ako se nalazi negde u mom telu, znaću to za pet dana. Tih pet dana prošlo mi je u magli, radila sam i išla na fudbalske utakmice svoje dece kako bih ostala mirna.Stigli su rezultati. PET/CT je bio čist i testovi za tumor bili su negativni. Bila sam presrećna iako je radioaktivna metoda testiranja značila da ne mogu zagrliti svoju decu. Još je postojala šansa da se radi o raku u ranoj fazi, ali to je bilo tako minorno u poređenju s uznapredovalim tumorom. Na svoje olakšanje, imala sam opciju ukloniti jajnike i jajovode i odlučila sam se na takav koraki.

Nisam to učinila samo zato što nosim mutaciju BRCA1 gena, želim da i druge žene ovo čuju. Pozitivan BRCA test ne znači odmah i skok na operacijski stol. Pričala sam s mnogim doktorima, hirurzima i alternativnim medicinarima. Postoje druge opcije. Neke žene uzimaju kontracepcijske pilule ili se oslanjaju na alternativnu medicinu i redovne kontrole. Postoji više od jednog načina za suočavanje s bilo kojim zdravstvenim problemom.Najvažnije je znati te opcije i izabrati onu koja je najbolja za vas. U mom slučaju istočnjački i zapadnjački doktori složili su se da je najbolje odstraniti jajnike i jajovode jer su, pored BRCA gena, tri žene u mojoj porodici umrle od raka. Doktori su predložili da se podvrgnem preventivnoj operaciji deset godina pre no što su detektovani prvi znaci raka kod obolelih članica moje porodice.

Mojoj majci je rak jajnika dijagnostikovan s 49 godina. Ja imam 39.Prošle nedelje bila sam na operaciji... Postojao je manji benigni tumor na jednom jajniku, ali nije bilo znakova raka na ostalom tkivu. Nosim prozirni flaster s bioidentičnim estrogenom. U maternicu su mi stavili spiralu s progesteronom. Pomoći će mi da održim hormonalni balans, ali važno je da će sprečiti rak materice. Odlučila sam zadržati matericu jer u obiteljskoj anamnezi nemam tumor na tom mestu.

Izvor: The Guardian

Pogledajte još