PRAZNO NEBO NAD SRBIJOM: Ometen aviosaobraćaj zbog pada radarskog sistema

Specijalizovani portal koji prati stanje u aviosaobraćaju Flajtradar24 naveo je da je u Srbiji bio ometen aviosaobraćaj zbog pada radarskog sistema.

Ipak, bilo je malih, kratkotrajnih problema sa radarskim sistemom koji nisu izazvali nikakve velike posledice. Čak i u trenutku pada sistema, sve je bilo u funkciji jer je postojao bekap
Na slici levo je uobičajeni saobraćaj, desno u trenutku pada radarskog sistema

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) primetila je potencijalni problem sa softverom, do koga ipak nije došlo, ali je iz prventivnih razloga, u koordinaciji sa Evropskom organizacijom za bezbednost vazdušne navigacije - Jurokontrol (Eurocontrol) iz Brisela, prekinula poletanja i sletanja svih putničkih aviona u zoni nadležnosti SMATSA, a u međuvremenu je saobraćaj ponovo uspostavljen, izjavio je večeras portparol SMATSA Srđan Predojević.

Predojević je rekao da je normalizacija saobraćaja uspostavljena i da su već sada dozvoljena poletanja i sletanja aviona.

"U trenutnku kada smo primetili potencijalni problem sa softverom, avioni koji su bili u vazduhu su usmereni ka drugim provajderima u regionu, pa nijednog trenutak bezbednost nije bila ugrožena, jer se ta procedura i primenjuje upravo iz tih razloga, u direktnoj komunikaciji sa Jurokontrolom iz Brisela, čija smo mi punopravna članica", naglasio je Predojević.

On je dodao da se očekuje poptuna normalizacija saobraćaja tokom večeri.

"Ovo je uobičajena situacija i događa se svima, predvideli smo blagovremeno da će možda doći do problema sa softverom i za svaki slučaj smo preusmerili one avione koji su bili u vazduhu i prekinuli saobraćaj za one na zemlji", rekao je Predojević.

Nadlanu / izvor: kurir

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.