Kad "vršnjak" neće da sarađuje: Par trikova da ga naterate u akciju

– Uvek se u terapiji uzima par (dakle i partnerka), jer impotencija je problem oba partnera i partnerske komunikacije. U početku se daju jednostavni zadaci: postići erekciju dodirima i milovanjem sa strogom zabranom penetracije – objašnjava seksolog Jovan Marić.

Kada bi mi ti…

Mnogi muškaraci kažu da imaju dobru erekciju u bioskopu ili na ulazu u zgradu (kada ne postoje tehnički uslovi za snošaj), ali kada su sami u sobi i kada se očekuje kompletan odnos – tada nastupa impotencija.

– Seksualna uzbuđenost (erekcija) treba da traje dovoljno dugo, što duže – to bolje (desetak i više minuta), da prikoči strah i da se na njega zaboravi. Važno je da se za to vreme postigne osećanje sigurnosti u uspešnosti erekcije i da pacijent i partnerka (da, i ona) registruju dobru erekciju – naglašava neuropsihijatar.

Tek onda se ide na teže seksualne zadatke, kao što je analiza partnerskog odnosa – da li je među njima potpuna psihička usklađenost, agresivna ili defanzivna komunikacija, odsustvo poverenja i slično.

– Nikada ne koristiti rečenice tipa: „Ti misliš samo na sebe”, jer to ubacuje partnera u osećanje krivice, izaziva kontraagresiju, a često i povlačenje i nezadovoljstvo. Zato, kada želimo da ispravljamo ponašanje partnera, uvek bi trebalo kazati: „Ja bih se bolje osećao kada bi mi ti…“ – savetuje doktor Marić.

Tehnika mirne vagine

Jedna od tehnika seksualne terapije podrazumeva da partneri naizmenično po 15 minuta budu samo davaoci erotskih stimulusa i seksualnog zadovoljstva i samo primaoci – predigra, pa se onda uloge menjaju. Partnerka ne sme da pokaže dosadu ili mrzovolju.

– Žena mora da bude pasivna i da se uzdržava od inicijative, naročito kada je penis u vagini i kada je relativno mlitav, jer će lako ispasti i nastaće problem ponovnog ulaska. Tada tehnikom mirne vagine treba prepustiti muškarcu da on dozira lagane pokrete koje će uticati da prorade nadražaji čula dodira na samom penisu, koji će pospešiti erekciju – pojašnjava seksolog, i dodaje da nije sramota ako se rukom uvuče penis u vaginu, jer je moguće naknadno poboljšanje erekcije.

Hemija i fizika

Postoje izvanredna hemijska i mehanička sredstva, osim hirurških intervencija, za lečenje impotencije. Dobri rezultati su mogući upotrebom johimbina i bromokriptina, a uočeno je i da testosteron povećava seksualni interes, kao i funkcionisanje, mada se od njega više očekivalo, napominje dr Marić. Dobri rezultati postižu se mehaničkim principom (vakumska erekcija penisa), a najbolji efekat se dobija injekcijama papaverina i prostaciklina u kaverozni deo penisa. Tu je i neizbežna mala, plava pilula (viagra), koja utiče na glatke mišiće kavernoznog tela penisa, omogućavajući veći dotok krvi. Rezultat je prirodna erekcija, koja se događa samo onda kada osoba koja ga uzme želi seksualni odnos, objašnjava seksolog.

Nadlanu / izvor : alo

Foto: yayimages