Jovo Ćuruvija: Država konačno priznala da mi je ubila brata, ali Mirjana Marković i dalje na slobodi

– Nadam se da će biti pokrenut postupak protiv svih iz državnog aparata koji su učestvovali u zločinu – kaže Ćuruvija.

Gordana Danilović, advokat Jova Ćuruvije, navodi da glavni pretres treba da pruži i odgovor ko je nalogodavac zločina i da će predložiti da se saslušaju „oni za koje se sumnja da su nalogodavci“.

U Specijalnom sudu u Beogradu danas počinje pripremno ročište u postupku za ubistvo novinara i vlasnika “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije, za koje su optužena četiri bivša pripadnika Državne bezbednosti.

Pripremno ročište zatvoreno je za javnost i njemu prisustvuju advokati odbrane, oštećnih i tužilaca, koji će predložiti dokaze koje nameravaju da izvedu na glavnom pretresu. Sudskom veću predsedavaće sudija Snežana Jovanović.

Zakon ne precizira u kom roku mora da počne javno suđenje, ali može da se očekuje da to bude u maju, pošto su dvojica optuženih u pritvoru i sud postupa hitno.

Slavko Ćuruvija je ubijen tokom NATO bombardovanja, na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, ispred zgrade u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici broj 35 u Beogradu.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara prošle godine i od tada su u pritvoru, Marković je na izdržavanju kazne, a Kurak je u bekstvu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu suprugu Branku Prpu, koja je bila u tom trenutku sa njim.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, a radi očuvanja postojeće vlasti”. 

Izvor: Blic

Foto: Arhiva Nadlanu

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.