Srbija baštini antifašističke tradicije

BEOGRAD, 20. oktobra 2009. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak uveče na svečanoj akademiji povodom 65 godina oslobođenja Beograda da Srbija zajedno sa Rusijom i drugim progresivnim narodima baštini antifašističku tradiciju.

"Malo je datuma koji su tako upečatljivo obeležili istoriju Beograda kao 20. oktobar 1944. godine", rekao je Tadić na akademiji, koja je počela intoniranjem himni Srbije i Rusije.

Svečanoj akademiji prisustvovali su ruski predsednik Dmitrij Medvedev, članovi ruske državne i privredne delegacije, najviši zvaničnici Srbije, veterani Drugog svetskog rata, predstavnici verskih zajednica i druge istaknute javne ličnosti.

"Srbija je danas zemlja koja se izgrađuje i reformiše na putu u punopravno članstvo u Evropskoj uniji - otvoreno demokratsko i tolerantno društvo, pravna država, koja se suprostavlja zagovornicima nasilja, političkog ekstremizma, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti", rekao je predsednik Srbije.

Naglasivši da Srbija odbija i svaki vid narušavanja međunarodnog prava, Tadić je ponovio da ona odbija i narušavanje svog teritorijalnog integriteta i da će nastaviti da se bori za Kosovo mirnim, političkim i diplomatskim sredstvima.

Pogledajte još