Ljubavi navijača i političara su kratkotrajne

BEOGRAD, 20. oktobra 2009. (Beta) - Učesnici Međunarodne konferencije za borbu protiv rasizma i nasilju u sportu razmenjivali su iskustva o "sprezi političara i navijača".

Potpredsednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešić istakla je da takav problem imaju sve države u regionu.

"To je problem koji nema samo Srbija. Mi smo preduzeli neke mere, koje ćemo testirati za dva dana, a to znači da ćemo početi prodaju karata na ime i prezime. Znam da to nije mnogo, ali videćemo kako će se pokazati", rekla je Adlešić.

Ona je dodala da su veze između politike i navijača na ovim prostorima uobičajene.

"To su kratkotrajne ljubavi, koje se obično burno prekidaju", rekla je Adlešić.

Predstavnik Velike Britanije Džon de Kvidt istakao je da u njegovoj državi ima mnogo vrsta navijača, ali da ne misli da postoji veza između potitičara i nasilja na stadionima.

Sa takvim stavom složio se i državni sekretar za sport Španije Haime Lisavetski koji je objasnio da je njegova zemlja mnogo učinila kako bi sprečila nasilje i objasnio da sada fudbaleri Barserlone nose znak UNICEF-a, kako bi se odbili huligani.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković ponovila je da je usvojena inicijativa da se ukinu sve navijačke podgrupe čiji lideri imaju kriminalni dosije i za koje je moglo da se dokaže da šire nasilje i destrukciju.

"Ne razumem zašto je nekim političarima važno da sede u upravama klubova. U mojoj stranci nema takvih primera. Kada stupi novi zakon o sportu i kada se razdvoji vlasništvo, mislim da će tada veze političara i sporta biti rešene", rekla je Samardžić-Marković.

Učesnici su pokušali i da definišu koji je najbolji način za suzbiljanje nasilja u sportu i koji činioci su najvažniji.

Bivši košarkaški reprezentativac Aleksandar Đorđević, koji je sada ambasador UNICEF-a za "Školu bez nasilja", naglasio je da u borbi mora da učestvuje tim, ali i da tim mora da ima lidera.

Generalni direktor Saveta Evrope Gabrijela Bataini Dragoni smatra da je najvažnije vršiti edukaciju mladih "na najnižem nivou" i istakla važnost medija.

Potpredsednica hrvatske vlade Adlešić naglasila je da "niko ne može sam".

"Mora da postoji balans između represije i edukacije. Vlada je uvek
kriva kada nešto ne ide, uvek i u svim državama", rekla je Adlešić.

Ministarka omladine i sporta Srbije ocenila je da premijer treba da bude kapiten u timu, a da će ona preuzeti posao trenera koji nešto planira i želi da sprovede.

"Posle ove konferencije zakazala sam sastanak sa gradonačelnicima, kako bi sve ovo preneli i na lokalnu sredinu. I oni moraju da imaju svest o borbi protiv nasilja u sportu", rekla je Samardžić- Marković.

Poznati gimnastičar Miroslav Cerar, koji učestvuje na konferenciji u Beogradu kao predstavnik evropskog udruženja "Fer-plej", naglasio je da je Srbija ipak imala dosta uspeha u borbi protiv nasilja u sportu.

"Pored kritika i samokritika treba da pozdravimo i uspehe", zaključio je Cerar.

Međunarodna konferencija o borbi protiv rasizma i nasilja u sportu završava se sutra.

Pogledajte još