ČEKA NAS PAKLENO NEVREME: Ovo NE SMETE raditi kada grmi

U poslednje vreme često smo svedoci smrtnih slučajeva prouzrokovanih udarom munje. Da i sami ne biste postali žrtva potrebno je da znate kako da se ponašate kada grmi.

Ono što sigurno svi znamo je da obavezno isključimo elektronske uredjaje kao što su radio, televizor i računar. Medjutim, šta uraditi sa mobilnim telefonom? Stručnjaci su podeljeni oko toga da li mobilni telefoni privlače munje (gromove), ali ipak upozoravaju da ih pri nevremenu treba isključiti.

"Veliki je rizik držati uz sebe uključen mobilni telefon, jer je to izvor elektromagnetnih talasa koji stvaraju put za atmosferski elektricitet. Kad grmi, opasan je svaki vod u kome se nalazi metal. Čak su i postavljene izolacije često bespomoćne, gromovi ih premoste“, kaže za "Blic“ Mladjan Ćurić, profesor oblaka i dinamičke meteorologije na Institutu za meteorologiju.

Drugi stručnjaci, medjutim, smatraju da nije mnogo opasan sam mobilni telefon, čije je zračenje uvećano jedino prilikom njegovog paljenja ili gašenja. Opasnije je mesto na kome se čovek nalazi. On je direktno izložen opasnosti ako stoji na otvorenom i ako predstavlja najvišu i najistaknutiju tačku u okolini.

Gromovi ne biraju gde će udariti, na otvorenom najčešće pogadjaju usamljene stene i stabla, samog čoveka u polju ili bilo koji objekat na ravnoj vodenoj površini. Dešava se i da udare tamo gde ih niko ne očekuje. Medjutim, ako su oko čoveka zgrade, on neće predstavljati metu.

Prilikom nevremena, u kući ne treba sedeti blizu utičnica niti držati zapaljive stvari blizu njih. Takodje, treba isključiti iz struje sve tehničke aparate.

"Ako televizor ima krovnu antenu, treba je izvući iz aparata ili izvaditi kabl ako ide preko krova. Računarima treba isključiti napajanje, a fiksnim telefonima ili napajanje ili vezu“, savetuje profesor dr Milan Savić sa Elektrotehničkog fakulteta.

Kad je nevreme, "strim“ (reka elektrona), koji kreće sa zemlje, od objekta koji zrači napravi put za grom. Elektroni, zatim, podju prema pozitivno naelektrisanim oblacima u kojima se napon meri stotinama miliona volti. Grom onda udari tim putem, koji mu posluži kao provodnik.

Stručnjaci Instituta u Vinči radili su eksperiment na napuštenom dalekovodu koji je išao obodom planine. Na jedan stub su stavili radioaktivne izvore za gromove, a na drugi, udaljen stotinak metara, nisu. Merili su broj udara na oba mesta i zatim premestili izvor. Pokazalo se da on nije imao nikakvog udela, već da je presudno bilo koliko je kvalitetno uzemljenje stubića, objasnio je profesor Vladimir Ajdačić. On dodaje da će grom pre udariti u jako drvo s velikom vlažnošću i korenom nego na osušeno drvo na suvom terenu, bez jakog uzemljenja.

Inače, naše područje se nalazi pod uticajem ciklona sa Sredozemlja koji donosi oblačno vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom u popodnevnim i večernjim časovima. Poslednjih dana maja i u prvoj polovini juna opet će biti pljuskova i grmljavine.

"To je normalna pojava za ovo doba godine. Slično vreme možemo da očekujemo celog leta, a najviše u maju, junu i julu. Jun je svake godine najkišovitiji mesec“, kaže Nedeljko Todorović, meteorolog.

(MONDO)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.