HAPŠENJE U TOZI MARKOVIĆ: Vlasnik i saradnici privedeni zbog milionske pronevere

Dejan Babić, većinski vlasnik preduzeće i fabrike “Toza Marković” iz Kikinde i još šest osoba uhaopšeni su zbog sumnje da su oštetili ovo preduzeće za više od 30 miliona evra, saznaje Kurir.

-Babić se kao većinski vlasnik “Toze Markovića” zaduživao i novac koje je dobijao od banaka odmah prebacivao na račune drugih firmi u kojim je takođe većinski vlasnik. Tako je oštetćena fabrika za oko 30 miliona evra, dok su firme Babića pribavile imovinsku korist od 13 miliona evra -kaže naš izvor.

U međuvremenu policija je saoptila da su osim vlasnika Toze Marković uhapšeni i: R.P. (1962) I.R.(1957) M.N. (1965) iz Kikinde, S. J.(1970) iz Beograda, odgovorna lica ''Toza Marković'' AD Kikinda; M.K. (1974) i P.P. (1968) iz Beograda, članove Upravnog odbora ''Toza Marković'' AD Kikinda, dok se intezivno traga za tri osobe.

– Osumnjičeni su, u periodu od 2006. do 2013. godine, u dogovoru sa osumnjičenim D.B, zaduživali AD „Toza Marković“ kod poslovnih banaka, ugovarajući komercijalne kredite pod tržišnim uslovima, da bi novac obezbeđen iz kredita banaka odmah po prispeću na tekuće račune AD ''Toza Marković'', transferisali firmama u kojima D.B. ima većinsko vlasništvo i neposrednu, ili posrednu kontrolu nad upravljanjem i donošenjem odluka, po osnovu pozajmica koje nikada nisu vraćene. Nakon toga, privredno društvo ''Toza Marković'' AD Kikinda je na teret svog poslovanja snosilo troškove kredita i kamata po kreditima, koje realno nije iskoristilo za sopstveno poslovanje i finansijsku likvidnost, kažu u policiji i dodaju

– Na opisani način privrednom društvu “Toza Marković“ AD Kikinda naneta je šteta u ukupnom iznosu od 2.852.010.777 dinara, a povezanim pravnim licima pod direktnom, ili indirektnom kontrolom osumnjičenog D.B. pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu od 1.375.000.000 dinara .

Naime namernim i netačnim evidentiranjem poslovnih promena i podnošenjem poreskih prijava sa netačnim sadržajem u kojima su svesno umanjivali prihode pravnog lica, neevidentiranjem korekcije prihoda po osnovu kamata na date pozajmice-kredite povezanim pravnim licima pod kontrolom D. B. osumnjičeni su izbegli plaćanje
poreza na dobit pravnih lica u ''Toza Marković'' AD Kikinda i time oštetili budžet Republike Srbije u ukupnom iznosu od 117.606.874 dinara.

Izvor: Kurir

Foto: Arhiva Nadlanu