Mikro USB kao novi standard za punjače

ŽENEVA, 23. oktobra 2009. (Beta-AP) - Agencija za telekomunikacije UN saopštila je danas da je odobrila upotrebu univerzalnih punjačca za mobilne telefone sa mikro USB priključkom koji se koristi i kod digitalnih kamera, čime će se izbeći korišćenje različitih priključaka i zabuna korisnika.

Novi punjači ubuduće će moći da se koriste za više namena, za punjenje telefona, foto aparata, kamera i drugih uređaja sa istim tipom priključka za strujnu mrežu.

Očekuje se da će neki od proizvođača omogućiti punjenje preko USB priključka na kompjuteru. Takav način punjenja telefona biće sporiji nego direktno priključivanje u utičnicu u zidu, jer je napon struje iz računara manji.

Ono što je dodatni argument za prelazak na nove mikro USB punjače je što se na taj način smanjuje potrošnja struje za 50 odsto i emisija štetnih gasova za 13,6 miliona tona godišnje u svetu.

Taj sistem punjenja sada već koriste neki od proizvođača mobilnih telefona. Novi standard ipak neće biti obavezujući za sve proizvođače, ali se očekuje postepen prelazak na nove punjače obzirom na praktičnost korišćenja jednog punjača za više namena.

Pogledajte još