Veliki problem sa psima lutalicama

BEOGRAD, 24. oktobra 2009. (Beta) - Srbija se poslednjih godina suočava sa velikim problemom pasa lutalica, česti su napadi na ljude i sudske tužbe, a azili za pse kao ključni način rešavanja tog problema postoje samo u manjem broju gradova i opština u Srbiji.

U Organizacija za poštovanje i brigu o zivotinjama (ORCA) ističu da je problem pasa lutalica isključivo u nadležnosti lokalnih samouprava i prema nedavno usvojenom Zakonu o dobrobiti životinja svaka lokalna samouprava je dužna da izgradi svoj program za rešavanje problema napuštenih životinja.

"Zakonom je isključena eutanazija zdravih pasa, a opštine su dužne da osnivaju prihvatilišta", rekla je agenciji Beta zamenica predsednika ORCA Nataša Biorac.

Prema njenim rečima, svaki program mora da sadrži mere masovne sterilizacije vlasničkih i napuštenih životinja, zakonodavstvo koje će sprečiti napuštanje životinja, kao i aktivnosti usmerene ka informisanju i obrazovanju vlasnika životinja, stručne i šire javnosti.

Ona je navela da je u Beogradu zbog nesporovođenja odnosno delimičnog sporovođenja Strategije za zaštitu životinja tokom ove i prošle godine došlo do porasta broja napad pasa lutalica u Beogradu za oko 25 odsto.

Pogledajte još