Markuš među najuspešnijima posle tri kola

NOVI SAD, 25. oktobra 2009. (Beta) - Srpski reprezentativac Robert Markuš nalazi se među najuspešnijim takmičarima 17. Evropskog prvenstvu u šahu, koje se igra u Novom Sadu.

Markuš je ostvario tri pobede u tri kola, a taj rezultat uz njega je postigao još Stjuart Konkvest (Stuart C. Conquest) iz reprezentacije Engleske.

Stopostotan učinak, dva poena iz dva kola, ima sedam igrača, a među njima je i srpski reprezentativac Bojan Vučković.

Po 2,5 poena iz tri partije ostvarilo je 11 šahista, među kojima je i srpski reprezentativac Dragan Šolak.

Učinak ostalih reprezentativaca Srbije: Ivan Ivanišević 1 (3) na prvoj tabli, Miloš Perunović 0,5 (1), Igor Miladinović i Dejan Pikula iz ekipe Srbija 2 po 2 (3), Nikola Sedlak 1,5 (3), Slaviša Brenjo 1 (1) i Miloš Roganović 1 (2).

Posle tri odigrana kola "Srbija 1" vodi na tabeli sa šest meč bodova i devet osvojenih poena, a danas od 15 sati igra sa Gruzijom, koja takođe ima tri pobede, šest meč bodova i 7,5 poena.

"Srbija 2" je na 11. mestu sa četiri meč boda i 7,5 poena, a u četvrtom kolu danas (15) se sastaje sa Jermenijom na 12. mestu sa učinkom 4 (7).

Na ženskom turniru, posle tri kola najuspešnije igračice su Lela Javakišvili iz Gruzije, Korina-Izabela Peptan iz Rumunije i Nadežda Kosinceva iz Rusije sa tri pobede u tri kola.

Među 10 šahistkinja sa osvojenih 2,5 poena iz tri partije je i srpska reprezentativka Nataša Bojković. Irina Čoluškina ima učinak 2 (3), Anđelija Stojanović 1,5 (3), a Alisa Marić na prvoj tabli 1 (3).

Ženska ekipa Srbije nalazi se posle tri kola na 13. mestu sa dve pobede, četiri meč boda i sedam osvojenih poena, a u četvrtom kolu, danas od 15 sati, igra sa Poljskom, koja je osma sa učinkom 4 (8,5).

Na 17. Evropskom prvenstvu učestvuje 38 muških i 28 ženskih ekipa, a takmičenje se završava 31. oktobra.

Pogledajte još