Tipsarević poražen u prvom ATP finalu

BEOGRAD, 25. oktobra 2009. (Beta) - Srpski teniser Janko Tipsarević osvojio je prvi set u duelu sa Mihailom Južnjim u finalu Kupa Kremlja u Moskvi, ali na kraju nije uspeo da osvoji prvu ATP titulu u karijeri, pošto je izgubio sa 1:2 (7:6, 0:6, 6:4).

Tipsarević je u svom prvom finalu na ATP turnirima pretrpeo prvi poraz u tri dosadašnja duela sa ruskim teniserom, koga je prošle godine pobedio u Roterdamu i na Mastersu u Majamiju.

Južnji je, ipak, u svom 11. finalu, uključujući i dva ovogodišnja u Tokiju i MInhenu, stigao do svoje pete titule u karijeri, prve ove sezone.

Treći nosilac u Moskvi tako je zaradio i 170.000 dolara i 250 bodova na ATP rang listi tenisera. Tipsarević, koji je bio postavljen za šestog nosioca, moraće da se zadovolji sa 91.000 dolara i 150 ATP bodova.

Srpski teniser je u Moskvi, ipak, zaradio još novca, pošto će zbog učešća u polufinalu turnira u konkurenciji dublova sa Indijcem Roanom Popanom podeliti 15.850 dolara.

Finale u singlu, međutim, bilo je nepremostiva prepreka za Tipsarevića, bez obzira na vođstvo od 1:0 u setovima.

Prvi je do brejka, već u drugom gemu, stigao Južnji, koji je ubrzo poveo sa 3:0, iako je Tipsarević imao šansu da nadoknadi brejk zaostatka.

Tipsarević je, međutim, peti gem osvojio na servis protivnika, a do kraja seta nije bilo prilika za novi brejk. Set je zato odlučen u taj brejku u kome je Tipsarević odmah poveo sa 3:1, potom i sa 5:2 i na kraju taj deo igre rešio u svoju korist rezultatom 7:5.

Situacija se, ipak, potpuno promenila u nastavku meča u kome je Južnji, nekada osmi teniser sveta, slomio otpor protivnika.

Drugi set 27-godišnji Rus osvojio je bez izgubljenog gema, a u istom ritmu počeo je i poslednji deo meča i odmah poveo sa 2:0. U sedmom gemu Južnji je imao i tri uzastopne šanse za novi brejk, ali se Tipsarević spasao.

Brejka nije bilo i u nastavku meča, pa je Južnji stigao do konačne pobede.

Tipasrević, međutim, može biti zadovoljan nastupom u Moskvi, koji će 25-godišnjem Tipsareviću doneti napredak na ATP rang listi tenisera na kojoj će od sutra biti plasira negde oko 40. Mesta.

Titulu u ženskom singlu na Kupu Kremlja osvojila je Italijanka Frančeska Skijavone, koja je u finalu ubedljivo pobedila Beloruskinju Olgu Govorcevu sa 2:0 (6:3, 6:0).

Pogledajte još