Goati: Važan je partijski DNK

NOVI SAD, 26. oktobar 2009. (FoNet) - Srbija se polako kreće ka dvopartijskom sistemu demokrata i naprednjaka, s tim da “DNK identitet” ovih potonjih tek treba utvrditi, smatra prof. dr Vladimir Goati iz Instituta društvenih nauka u Beogradu.

On, međutim, za sada ne vidi nijednu pojedinačnu partiju koja bi zauzela jako treće mesto, pa ni socijaliste, jer su, kako objašnjava, oni svoj rejting u nizu poslednjih lokalnih izbora poboljšali u koaliciji, a ne samostalno.

"Tu je problem da su lokalni izbori, čiji smo bili svedoci, održani po slučajnom uzorku, tako da se ne mogu smatrati kao nekakav pouzdan indikator", rekao je Goati za "Dnevnik".

Međutim, ti izbori ukazuju na indicije, ocenio je Goati odnosno potvrđuju i snažno upućuju na zaključak da u Srbiji u ovom trenutku postoje dve megapartije, DS i SNS, i još eventualno tri partije s jednocifrenim procentom podrške.

"Znači, tu će biti dve partije koje zajedno imaju blizu 70 procenata podrške, tako da se polako krećemo, kako sam to i najavio pre četiri godine, ka nekoj vrsti dvopartijskog sistema, gde ćete imati moćne partije koje će usisavati okolinu, i imaćete one male s jednocifrenim procentima, koje su nesigurne da će preći visoki cenzus, pa unapred sklapaju koalicije", rekao je Goati.

Pogledajte još