U sredu u Valjevu Memorijal đenerala Đukića

VALJEVO, 26. oktobra 2009. (Beta) - U Valjevu će u sredu biti održana, deveta po redu, ulična atletska trka "Memorijal đenerala Đukića" kojom grad čuva uspomenu na osnivača olimpijskog pokreta u Srbiji.

Kako su danas najavili organizatori, očekuje se oko 300 učesnika, među kojima će biti valjevski osnovci i srednjoškolci, najbolji juniori i juniorke, seniori i seniorke Srbije, kao i pripadnici Vojske Srbije i MUP-a.

Atletičari će trčati na stazi Valjevo-Jovanja-Valjevo, dugoj 10,5 kilometara, na kojoj je 1906. tada mladi potporučnik Vojske Kraljevine Srbije Svetomir Đukić organizovao prvu "pešačku (atletsku) trku" na kojoj je i sam učestvovao i tu stazu pretrčao za 52 minuta.

Svetomir Đukić (1882-1960) se smatra osnivačem srpskog olimpijskog pokreta. Bio je prvi direktor Srpskog olimpijskog kluba osnovanog 1910. godine i vođa prve olimpijske delegacije Srbije na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine. Na Kongresu u Stokholmu postao je član Međunarodnog olimpijskog komiteta i to ostao do 1948. godine, kada se svojevoljno povukao.

Srpske i jugoslovenske olimpijce predvodio je na najvećim skupovima sportista u Stokholmu, Anversu, Parizu, Amsterdamu i Berlinu, od 1912. do 1936. godine, kao svestrani sportista - atletičar, mačevalac, plivač, veslač, biciklista, a bavio se i konjičkim sportom.

Umro je 1960, u Duizburgu (Nemačka), u izgnanstvu, a njegovi posmrtni ostaci preneti su 2002. godine u Ražane, kod Kosjerića.

U Valjevu je 16. juna 2008. otkriven spomenik đeneralu Đukiću pored puta Valjevo-Jovanja-Bajina Bašta, gde je bio start i cilj trke iz 1906, odakle će startovati i deveti memorijal.

Pogledajte još