Bioskop na Internetu

Za nekoliko nedelja trebalo bi da počne realizacija projekta internet-bioskopa u kojem će biti prikazivani nezavisni i nekomercijalni filmovi i video radovi mladih umetnika. Izradu portala, preko kojeg će ovaj bioskop svima postati dostupan, sa 285.000 dinara finansiraće opština Stari grad.

Virtuleni bioskop za filmove i druge video radove, koji nemaju komercijalne pretenzije, osmislilo je Udruženje "Platforma", koje je kao nevladina organizacija konkurisalo za ovaj projekat u opštini Stari grad. 

- Tek smo saznali da smo dobili novac za internet-bioskop. Očekujemo da će on proraditi za dve-tri nedelje, jer još nismo zakupili domen na kome će filmovi biti prikazivani. Nije nam cilj da emitujemo samo domaće, već i filmove iz celog sveta, ali će oni ipak morati da imaju određeni kvalitet – kaže Srđa Popović iz Udruženja "Platforma". 

U ovim bioskopima, dakle, neće biti mesta za filmove koji su snimljeni u skupim mejnstrim produkcijama, već za one koji su proglašeni nedovoljno komercijalnim za prikazivanje na televiziji. Kada bude gotov portal ovog virtuelnog bioskopa, svi njegovi posetioci moći će filmove da gledaju besplatno. 

Udruženje "Platforma" je izradilo plan da sva ostvarenja koja uđu u ovaj internet-bioskop budu prevedena na engleski, španski, nemački, francuski, ruski, pa čak i na kineski jezik. 

Osim izrade besplatnog internet-bioskopa, u planu Udruženja "Platforma" je i osnivanje međunarodnog Internet festivala pod nazivom "Belgrade International Internet Film Festival"

Blic

Pogledajte još