OTAC TIJANE JURIĆ: Evo šta je rekao posle suđenja i ganuo sve

To je juče kroz suze rekao Igor Jurić posle iziricanja presude Draganu Đuriću (34) koji je ubio njegovu ćerku Tijanu (15).

Jurić je rekao da će moliti Boga da se ovakav zločin i patnja i bol nikada više ne dogode i da nijedan zločinački um više nikada ne pomisli da uradi ono što je Đurić uradio Tijani jer sada može da zaključi kakva kazna ga čeka.

Đuriću, mesaru iz Surčina koji je devojčicu oteo i ubio 26. jula, a koji je uhapšen 7. avgusta 2014. godine, Gordana Kojić, predsedavajuća petočlanog Veća sudija, izrekla je pojedinačne kazne za krivična dela pokušaj silovanja - 12 godina i teško ubistvo - 40 godina, dok je objedinjena kazna 40 godina zatvora. U Veću koje je ubici presudilo maksimalnom kaznom, uz sudiju Kojić, bili su sudija Milena Radivojev i sudije porotnici Stevan Ambruš, Marika Balog i Milan Milojević.

POGNUTA GLAVA

Dragan Đurić je iz Okružnog zatvora u sudnici, kao i ranije na pretrese, doveden uz jako policijsko obezbeđenje, sa rukama na leđima, vezanim lisicama. Na sebi je imao majicu sa kragnom kratkih rukava sive boje, tamne farmerice i patike.

Pognute glave, zapuštenog izgleda, neobrijan, spuštenih ramena i vidno omršaveo ubica nije nijednog trenutka podigao pogled, ni dok je sedeo na sredini sudnice okružen obezbeđenjem, ni stojeći dok je čitana optužnica.

Sudija je obrazlažući presudu rekla da nije bilo dokaza za tvrdnju odbrane da je reč o pokušaju silovanja sa slučajnim smrtnim ishodom.

- Upotrebio je silu i prinudio je na obljubu, ali do nje nije došlo usled njegove polne disfunkcije. Optuženi je priznao kako je sve učinio. Umišljaj optuženog nije bio u savladavanju, jer je ona već bila savladana i on je radio šta je hteo i lišio je života. Veće je uzelo u obzir priznanje zločina i druge olakšavajuće okolnosti, ali tvrdnja da je jedna od njih što se ponaša afektivno u visokoprovokativnim situacijama nije uvažena, jer nije on bio u takvoj situaciji. Pokazao je agresivnost, brutalnost i izuzetnu bezobzirnost čak i prilikom zakopavanja tela. Najteža kazna nije izrečena pod uticajem javnosti, već jednoglasnima mišljenjem Veća da kao takva sledi za najteža krivična dela - rekla je Gordana Kojić. 

IZOLOVAN U SAMICI

Veće ujedno obavezuje ubicu da na ime raznih troškova VJT i sudu isplati oko 800.000 dinara, a roditeljima ubijene devojčice 189.000 dinara. Đuriću je produžen pritvor do pravosnažnosti presude i on i dalje ostaje izolovan u samici subotičkog zatvora.

Vest o presudi svi sugrađani porodice Jurić dočekali su sa radošću, ali i dalje neizmerno tužni što nijedna kazna ne može da vrati devojčicu.

- Došli smo pred sud da podržimo oca male Tijane. Nismo poznavali dete, ne poznajemo ni njega, ali nas je njihova tragedija pogodila. Imamo svoju decu i unuke i saosaćemo sa roditeljima. Sudija je donela ispravnu odluku, ali šta sada. Suđenje se završilo kako smo se nadali, ali devojčice nema i neće je nikada biti. Mnogi su danas zaplakali, od sreće zbog presude i neizmerne praznine i tuge koja ostaje - zaključuje starija Subotičanka.

Đurićeva porodica živi povučeno

Kuća u Kleku, u kojoj sa porodicom živi Aleksandra Tomić, sestra monstruoznog ubice Dragana Đurića, na dan kada mu je izrečena presuda od 40 godina zatvora delovala je kao da nikoga u njoj nema. Ulazna kapija bila je zaključana i još uvezana žicom a pokušaji da se ukućani dozovu ostali su bez uspeha. Najbliže komšije izbegavale su da bilo šta kažu o susedima i napominju da ih nisu puno viđali poslednjih dana, ali tvrde da nisu nigde otišli, već da izbegavaju publicitet. Kažu da je tu i majka Dragana Đurića.
- Aleksandra nije govorila o tome ni onda kada se sve desilo - kaže jedan od komšija i ističe da su Tomići porodica koja živi povučeno i gledaju da deca što manje osete pritisak javnosti kojima su izloženi.

IZVOR: Blic

Pogledajte još