DANAS JE IVANJDAN: Devojke, ako ovo danas uradite sigurno ćete se udati

0

Ovaj dan crkva proslavlja kao dan rođenja Svetog Jovana Preteče (Krstitelja), koga na čudesan način rodi bezmužna i bezdetna starica. Njegovo rođenje najavi arhanđel Gavrilo.

Glavni elementi i obredne radnje vezane za Ivanjdan jesu: paljenje vatre, branje bilja, to jest ivanjskog cveća, pletenje ivandanjskih venčića, kao i voda. Ubrano lekovito bilje i ispleteni venci čuvaju se u kući kao lek protiv raznih bolesti.

Ivanjdan se može nazvati i devojačkim praznikom. U mnogim srpskim krajevima noć uoči Ivanjdana devojke odlaze na visove i proplanke, gde pale vatru, beru cveće i trave, pletu vence i pevaju pesme.

U ranu zoru su se razilalazile, svaka je nosila ugarak iz vatre da okadi kuću, a ispleten venac stavljala bi na vrh kapije. Slično se radilo i u čačanskim selima, samo su ovde devojke bajale u ugarke koja će se za koga udati. Sve se to radilo u šali, pa su devojački smeh i cika odzvanjali u noći. Ovde se, takođe, veruje da ove noći treba hvatati svice i nositi kući jer donose sreću.

U vinogradima se ništa ne radi. Vinogradari se čuvaju i da uđu u vinograd tri dana pre i posle Ivanjdana. Kažu da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan.

Gružanke devojke posade u saksiji malo žita,a na Petrovdan gledaju kako je niklo. Ako su klice kao prstenovi, onda će se na jesen sigurno udati.

Foto: yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.