NA SNAZI JE CRVENI METEO ALARM: Kako se ponašati kad se izda upozorenje

Mnogi od nas ne znaju kako će kući s posla a o neobeveznim fizičkim aktivnostima da i ne razmišljamo. Na snazi je Crvene meteoalarm i svi smo u strogoj pripavnosti. Ima li razloga za paniku?

Za ovo meteorloško upozorenje najvišeg stepena zaslužna je ekstremno visoka temperatura koja je očekivana za danas i sutra širom zemlje. Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdaje crveni meteoalarm kada su prognozirane posebno opasne vremenske pojave a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasna po bezbednost ljudi i životinja. Slediti savete i naredbe nadležnih državnih službi.

Ipak, nije neuobičajeno da tokom letnjih meseci temprature budu ovoliko visoke. Najviša temperatura izmerena je u Srbiji 24.07.2007. godine u Smederevskoj Palanci i iznosila je 44.9 stepeni Celzijusa a jul je najtopliji mesec. Pročitajte i: Zašto na TV- kažu da je 35 stepeni a termometar pokazuje više.

Istina je da mnogi od nas teško podnose ovakve vremenske uslove, pa je preporuka da uz sebe imamo flašicu vode, lepezu i da smo lagano odeveni.

Meteoalarm rs je nacionalni ali i deo evropskog projekta. Sve ono što se nalazi na sajtu koji ažurira Republički hidrometerološki zavod može se videti i na evropskom Meteoalarmu.

Opasnost od pojava se prikazuje bojama i simbolima: zelena znači da nema opasnosti, žuta boja predstavlja potencijalnu opasnost, naradnžasta znači da je vreme opasno, a crveni alarm predstavlja najveći stepen opasnosti, veoma opasna pojava.

Foto: Printscreen/Hidmet