Činjenice koje NE ZNATE o LJUBLJENJU - neke će vas i zaprepastiti

1. Dve trećine ljudi naginje glavu udesno kada se ljubi. Čudno, ali istinito ovu su naviku verovatno 'pokupili' još u materici, jer to čini otprilike isti broj nerođenih beba.

2. Parovi koji se često ljube imaju kvalitetniju vezu.

3. Tokom poljupca u telu se otpuštaju hormoni sreće – oksitocin i endorfini zbog čega se nakon ljubljenja osećamo poletno i zadovoljno.

4. Na ljubljenje prosečno potrošimo 15 dana tokom života.

5. Studija objavljena u časopisu Microbiome potvrđuje da se tokom svakog poljupca razmeni oko 80 miliona različitih mikroba, što je 77 hiljada više mikroba nego što se može naći u javnom WC-u. Ali razmena tih mikroba pomaže osobama da ojačaju imunitet i bore se protiv bolesti.

6. Najdulji poljubac na svetu prema Ginisovojj knjizi rekorda trajao je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi.

7. Mladenci se ljube tokom venčane ceremonije jer se ova praksa nekad smatrala obvezujućom poput potpisivanja ugovora.

8. Poljubac potiče od najnježnijeg poljupca majke i deteta. Majke su svom detetu usta na usta davale sažvakanu hranu što je stvorilo osećaj zaštićenosti. Upravo je taj osećaj ostao duboko urezan u kolektivno sećanje ljudske svesti.

9. Ramena francuskih poljubaca uključuje 34 mišića u licu, a brzi poljubac sa zatvorenim usnama tek dva mišića. Iz istog razloga dok se ljubite na francuski način gubite po 5 kalorija svakih nekoliko sekundi.

10. Dodirivanje usnama i jezikom ne smatra se poljupcem u svim kulturama. Inuiti poljupcem nazivaju trljanje nosa i mirisanje obraza partnera.

Izvor: cafe.ba


Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.