Povratak svrgnutog predsednika Hondurasa

TEGUSIGALPA, 30. oktobra 2009. (Beta-AP/AFP) - Pučistički predsednik Hondurasa Roberto Mičeleti složio se prošle noći da se na vlast vrati legitimni svrgnuti predsednik Manuel Zelaja, saopšteno je u danas u Tegusigalpi.

"Dozvolio sam ekipi pregovarača da potpišu dogovor, koji označava rešenje političke krize", rekao je Mičeleti. Dogovor podrazumeva "mogućnost povratka funkcije" Zelaje, rekao je Mičeleti i dodao da se pre toga konsultovao s Kongresom i Vrhovnim sudom.

Mičeleti je došao na vlast 28. juna ove godine, posle državnom udara kojim je Zeleja proteran s vlasti. Dogovor podrazumeva i formiranje vlade pomirenja i organizovanje predsedničkih izbora 29. novembra.

Mičeleti je pozvao međunarodnu zajednicu, koja je osudila njegov dolazak na vlast, da ukine sankcije uvedene Hondurasu posle državnog udara. Američki državni sekretar Hilari Klinton (Hilary Clinton) je prva reagovala na postizanje dogovora, ocenivši da je to "istorijski sporazum" kojim se okončava politička kriza u Hondurasu.

Pogledajte još