Jedino zelena tehnologija spasava svet

MELBURN, 30. oktobar 2009. (FoNet) - Zelena tehnologija jedina može da spreči katastrofalne klimatske promene, ali - samo ako se najkasnije do 2014. godine preduzmu opsežne globalne mere da se spase Zemlja.

"U protivnom, promašimo li Dan D, rizikujemo da nas uništi globalno zagrevanje i totalni privredni kolaps", upozorava se u izveštaju međunarodne nevladine organizacije Fond za zaštitu prirode koji prenosi časopis "Nju sajentist".

Njegovi stručnjaci tvrde da bi takozvana zelena tehnologija u naredne četiri decenije morala godišnje da raste po stopi od 22 odsto. Ovakav rast bio bi "najbrža industrijska revolucija u istoriji sveta", tvrdi članica FZP Kim Karstensen.

Rezultat takvog razvoja bio bi pad od 63 odsto u emitovanju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte u periodu između 1990. i 2050, što je sasvim dovoljno da se spreči da globalno zagrevanje premaši dva celzijusa, koliki je limit koji su dogovorile industrijski najrzavijenije zemlje okupljene u grupi G8.

Izveštaj, čiji su autori Kar Malon i grupa saradnika, ekolozi iz australijske konsultantske osiguravajuće kompanije "Klajmet riusk" (Climate Risk), takođe dramatično upozorava da se samo tri zelene energetske tehnologije od 20 postojećih razvijaju dovoljno brzo - energije vetra, solarna i biodizel.

Industrijalizacija će koštati 17 triliona dolara do 2050. godine, od čega će sedam triliona otići na tehnologije obnovljivih energija, a ostatak na energetsku efikasnost, niskokarbonsku poljoprivredu i očuvanje šuma i selektivno korišćenje drveta.

Pogledajte još