“Život posle” otvara Festival evropskog filma na Paliću

0

Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić otvoriće u subotu, 18. jula, na prelepoj Letnjoj pozornici u 21 čas film “Život posle” Magnusa von Horna, koji je svoju svetsku premijeru imao ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu.

Glavnu ulogu u ovoj odličnoj minimalističkoj drami igra Ulrik Munther, koji je inače (u stvarnom životu) muzička zvezda u Švedskoj. On glumi Džona, koji se nakon odslužene zatvorske kazne vraća da živi sa ocem, željno iščekujući početak novog života. Lokalna zajednica mu međutim nije niti oprostila niti zaboravila zločin…

Velika strast i želja za otkrivanjem novog i svežeg u evropskoj kinematografiji, koja je i zaštitni znak Festivala evropskog filma Palić, dovela je publiku pred novi izazov. Dvanaest filmova u takmičenju i dva van konkurencije povešće vas na put kroz savremeni život i savremeni umetnički izraz Starog kontinenta. Među autorima takmičarskog programa predstavljamo neke od potvrđenih majstora filma zajedno sa debitantima čije ćemo opuse tek pratiti u budućnosti. Ono što smo imali na umu pri izboru filmova jeste zahtevna publika sa iskustvom od 21 godine gledanja filmova na Letnjoj pozornici sa komičnim i tragičnim junacima, procvalim i uvelim ljubavima, sa srećnim i tužnim završecima. Nadamo se da će ta publika kroz ponuđene filmove dobiti nadahnuće da promisli i osvesti sopstvene uloge u zajedničkoj igri zvanoj Evropski san”, kaže selektor Petar Mitrić o Glavnom takmičarskom programu.

U okviru ove selekcije imaćemo i svetsku premijeru filma „Rukli“ estonskog reditelja Vejka Onpua (Veiko Õunpuu), koji je odlučio da na Paliću ima premijeru pre filmskih festivala u Torontu i Veneciji.

Foto: Promo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.