Neki podaci o ovogodišnjim Oskarima

LOS ANĐELES, 24. januara 2007. (Beta-Rojters) - Američka akademija za filmsku umetnost i nauke saopštila je juče nominacije za 79. Oskare, za koje u osam kategorija konkuriše film "Dreamgirls" zasnovan na brodvejskom mjuziklu.

Iako ostvarenje "Dreamgirls" ove godine vodi u broju nominacija, ono nije uvršteno ni u trku za Oskara za najbolji film ni za režiju.

Deset glumaca ove godine je prvi put nominovano, a među njima su komičar veteran Edi Marfi (Eddie Murphy) ("Dreamgirls"), španska glumica Penelopa Kruz (Cruz) ("Povratak") i nekadašnja dečja filmska zvezda Džeki Erl Hejli (Jackie Earle Haley) ("Little children").

Meril Strip (Meryl Streep) je dobila 14. nominaciju u karijeri, za film "Đavo nosi Pradu", čime je oborila sopstveni rekord postavljen 2002.

Kejt Vinslet (Kate Winslet) ("Little Children") je, sa 31 godinom, postala najmlađa osoba sa pet nominacija.

Nagrade će biti dodeljene u 24 kategorije, a počasnog Oskara za životno delo dobiće italijanski kompozitor Enio Morikone (Ennio Morricone).

Pozlaćena statueta zvana Oskar - na zvaničnom sajtu filmske akademije navodi se da je poreklo imena nejasno - visoka je 34 centimetra i teška je 3.900 grama.

U glasanju učestvuje više od 5.800 članova akademije.

Najpoželjnije holivudske filmske nagrade biće dodeljene 25. februara u Kodak teatru u Holivudu.

Pogledajte još