fbpx

BLAŽENO MIHOLJSKO LETO Evo kakvo nas vreme čeka u oktobru

Pred kraj leta često se pominje stari, narodni izraz za sunčane i tople jesenje dane: miholjsko leto. Maj u oktobru to je najbolja definicija miholjskog leta. Naziv je dobilo po Miholjdanu, crkvenom prazniku posvećenom svetom Kirjaku Otšelniku (pustinjaku).

Toplom oktobru se raduje sirotinja, jer neće morati prerano da troši novac za ogrev, pa miholjsko leto neki zovu i cigansko leto.

Karakteristike miholjskog leta

Miholjsko leto je period koji se javlja u bilo kom delu oktobra, mora biti stabilan i suv sa temperaturama iznad proseka za mesec oktobar i mora trajeti najmanje sedam dana. Dani su sunčani i topli, a jutra sveža sa relativno čestim maglama, Minimalne temperature se tada najčešće kreću od 8 do 14 stepeni a maksimalne od 21 do 26.

Oktobar je centralni jesenji mesec u klimatologiji i nema nikakvog osnova govoriti o miholjskom letu u spetembru (kao poznoletnjem/ranojesenjem mesecu) ili novembru (kao poznojesenjem/ranozimskom mesecu), jer u ta dva rubna jesenja meseca se često smenjuju i prepliću periodi sa raznovrsnim karakteristikama, pa samim tim je i vreme nepostojanije.

Po prognozi Hidrometeorološkog zavoda u oktobru nas očekuju temperature iznad višegodišnjih proseka sa malo  padavina.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.