Tojota napušta Formulu jedan

TOKIO, 4. novembra 2009. (Beta-AP) - Japanska kompanija Tojota saopštila je da se povlači iz Formule jedan i kao razlog navela potrebnu da smanji troškove i da se koncetriše na šustinu svog poslovanja, na proizvodnju automobila.

Tojota je druga japanska ekipa koja se povukla iz Formule jedan, pošto je to prošlog decembra učinila i Honda, koja je takođe svoj potez obrazložila ekonomskim razlozima. Mesto Honde zauzeo je Bron Dži-Pi, koji se odmah i okitio titulom prvaka.

Kompanija Tojota, koja je najveći proizvođač automobila u svetu, već dve godine posluje sa velikim gubicima.

Problem je, između ostalog, i jak jen, što smeta svim japanskim kompanijama. Tamošnji proizvođač guma Bridžstoun saopštio je da posle sledeće sezone neće Formulu jedan snabdevati pneumaticima.

Saradnju s Formulom jedan je u julu, takođe zbog svetske ekonomske krize, prekinula i staza Fudži internešnel spidvej, koja je u vlasništvu Tojote.

Poteškoće zbog finansijske krize imaju i drugi auto-moto sportovi. Japanski timovi Subaru i Suzuki tako su otkazali učešće u Svetskom reli šampionatu.

Tojota je u Formuli jedan debitovala 2002. godine, ali njeni vozači nisu pobedili ni na jednoj trci. Najbolji rezultat ekipe je 2005. godine ostvario Jarno Truli, koji je bio drugi u Maleziji i Bahreinu.

Nedavno završenu sezonu u Formuli jedan Tojota je posle obećavajućeg starta završila na petom mestu u konkurenciji konstruktora. Truli je bio osmi u konkurenciji vozača, a drugi vozač ekipe Timo Glok zauzeo je deveto mesto.

Pogledajte još