Ministarstvo zdravlja da se ponaša odgovornije

NOVI SAD, 4. novembra 2009. (Beta) - Nezavisno društvo novinara Vojvodine izrazilo je u sredu nezadovoljstvo načinom na koji Ministarstvo zdravlja i druge nadležne institucije izveštavaju javnost o pandemiji novog gripa.

"Sa žaljenjem konstatujemo da se iz dana u dan sužava broj sagovornika koji su ovlašćeni da medijima daju informacije u vezi sa širenjem novog gripa. Upozoravamo Ministarstvo zdravlja da je pravo građana Srbije da budu pravovremeno i istinito informisani jedno od osnovnih ljudskih prava, koje se proteklih dana na grub način krši", saopštio je NDNV.

Prema oceni Društva, rezultat takvog ponašanja Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih institucija jesu "dezinformacije i poluinformacije koje se šire u javnosti i koje proizvode paniku kod građana".

Duštvo predlaže da se hitno uspostavi ozbiljna saradnja između predstavnika zdravstvene vlasti i medija, kroz formiranje centra za obaveštavanje javnosti o novom gripu, obuke za novinare i kampanje koje će doprineti da građani budu potpuno i blagovremeno informisani o stvarima za koje su životno zainteresovani.

Pogledajte još