Završen Sandens festival nezavisnog filma

PARK SITI, Juta, 28. januara 2007. (Beta) - Filmovi "Padre Nuestro" i "Manda Bala" dobitnici su glavnih nagrada na Sandens festivalu nezavisnog filma, javile su svetske agencije.

Na smotri koja je najveće filmsko okupljanje van Holivuda, i ove godine se dominirali filmovi koji se bave "teškim" temama, kao što su odnosi u porodici ili rat u Iraku.

Film "Padre Nuestro", priča o ilegalnom imigrantu iz Meksika koji traga za ocem u Njujorku, dobio je Gran pri žirija za najbolju dramu u selekciji američkog filma.

Ostvarenje "Manda Bala" koje se bavi kriminalom i korupcijom u Brazilu, dobilo je nagradu žrija kao najbolji američki dokumentarni film.

Direktor Sandensa Džefri Gilmor (Geoffrey Gilmore) za ovogodišnji festival rekao da je predstavlja prekretnicu zbog velikog broja tema i kvaliteta filmova.

"Iz mnogo različitih razloga, ovo je izuzetak u smislu koliko će se filmova naći na tržištu i po zrelosti sineasta", izjavio je Gilmor.

Režiser filma "Padre Nuestro" Kristofer Zala (Christopher Zalla) naveo je da, iako se njegovo delo bavi ilegalnim imigrantima u SAD, ono pokušava i da prikaže Njujork kao grad imigranata.

"Dok smo snimali film, razgovarali smo sa mnogim ljudima koji su prešli granice, i oni su jednostavno bili članovi porodica - porodica koje su došle da se se nahrane i pojedinci koji su došli da se spoje sa svojim porodicama", izjavio je on.

Na festivalu u Park Sitiju dodeljene su i nagrade inostranim filmovima: Svetska nagrada za dramu dodeljena je izraelskom ostvarenju "Sweet Mud", priči o dečaku koji ima mentalno obolelu majku sa kojom živi u kibucu 1970-ih godina.

"Enemies of Happiness" iz Danske, priča o ženi u Avganistanu koja se bavi politikom, dobio je Svetsku nagradu za najbolji dokumentarac.

U žirijima smotre koja se održava uz podršku Sandens instituta za filmske umetnosti, koji je osnovao Robert Redford, bilo je pet profesionalaca filmske industrije za američke filmove, a tročlani žiri je odlučivao o Svetskim nagradama.

Nagrada publike za najbolju dramu pripala je delu "Grace iz Gone" sa Džonom Kjuzakom (John Cusack) koji igra oca dvoje dece čija je žena poginula u ratu u Iraku. Taj film je doneo i nagradu za scenario Džejsmu Strouzu (James Strouse).

Pogledajte još