KRVAVO DOBRO: Zašto žene imaju pojačanu želju za seksom tokom menstruacije

Večita tabu tema i kod žena i kod muškaraca jeste da li treba imati seks tokom menstruacije.

Od kada dobijete prvu menstruaciju uče vas da se prema tim danima u mesecu treba odnositi kao i prema svim drugim, i da se ne treba ustručavati od stvari koje inače radite. Tako bi, u tom slučaju, trebalo da bude i sa seksualnim odnosima.

Da li ćete imati seks tokom "onih dana" stvar je ličnog izbora, vas i vašeg partnera. Međutim, postoje činjenice koje idu u prilog razlozima za i protiv.

Tokom menstruacije povećan je protok krvi kroz vaginalnu regiju, pa neke žene u tim danima osećaju veoma snažnu požudu. U tom slučaju, orgazam im je snažniji, a i sam seks predstavlja veće zadovoljstvo.

S druge strane, mnogi ginekolozi savetuju da bi se tokom menstruacije trebalo uzdržati od seksa. Naime, tada je ph vrednost vagine promenjena zbog drugačije ph krvi, a grlić je otvoren što omogućava bakterijama da lakše dopru u matericu.

Jedna od zabluda kada je ova tema u pitanju jeste i da li se u toj situaciji može zatrudneti. To je redak slučaj, ali može se dogoditi da žena ovulira ranije, a spermatozoid može da preživi u njenom telu i do 7 dana. Dakle, retko je, ali nije nemoguće i dešava se.

Podrazumeva se da, ukoliko se odlučite na akciju tokom krvarenja, treba koristiti kondom, jer se HIV i druge seksualno prenosive bolesti lakše prenose tokom ciklusa.

Pogledajte još